Hasmenés, allergia, fejfájás

hasmenés, allergia | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Kb. 3 hónapja- egy heveny hasmenés, feltételezhetően gyomorrontás miatt- kezdődtek állandó hasfájós és hasmenéses panaszaim. A hasfájás a köldök környékére koncentrálódik némi felületi keménység is tapintható, a hasmenés napi többszöri, vizes világos székletet jelent. Orvosommal eleinte tejérzékenységre, illetve bélféregre gyanakodtunk- az elsőt tapasztalati úton, a másodikat ANTSZ vizsgálattal kizártuk. A vér- és vizeletvizsgálat mindent rendben talált, a hasi és kismedencei (nagy kórós képlet kizárva, de teljes biztonsággal nem ítélték meg) ultrahangos vizsgálat sem állapított meg semmilyen rendellenességet. Nőgyógyászati kivizsgálás is rendben talált mindent.

Kérdéseim a következők lennének.: Mivel túlsúlyos vagyok (kb. 20 kg felesleg), előfordulhat-e, hogy felborult a hormonháztartásom és ez okozza a panaszokat? Érdemes-e hormonvizsgálatot kérnem és ahhoz kell-e beutaló? Ezzel kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok, mert nem először híztam el, korábban pedig nem voltak ilyen panaszaim. Az utóbbi időben más gondokkal is küszködöm, pld. Erős, mindennapos fejfájás, amit gyógyszer ritkán enyhít; erős fáradékonyság, tompa nyomás a tarkó tájékán bágyadtsággal egybekötve; látásromlás-igaz, csupán enyhe mértékben. (A látásromlás miatti fejfájást- mivel nem súlyos- kizárom.); valamint arc- és nyaki viszketés. Bár egyik- másik tünet ezek közül- a fejfájást kivéve- nem tűnik súlyosnak és próbáltam egyedi kezelésüket, egyenként kivizsgáltatni más- más szakorvossal; de felmerült bennem, hogy a tünetek összefüggnek. Hallottam, ilyen jellegű problémákkal az immunológia foglalkozik. Érdemes bejelentkeznem? Az allergiát orvosom kizárja, mondván, hogy ha az forogna fenn, állandó hasmenésem lenne; márpedig esetemben a hasmenés jelentkezése véletlenszerű, viszonylag rendszeres, esetenként egy hetes erős székrekedéssel "tarkítva". Igaza van? Teljesen kizárható?

Most olvasom, hogy savtúltengés is okozhat hasonló problémákat, de ilyen súlyosat is? A hasfájás ugyanis szinte elviselhetetlen, mindennapos, gyakran székeléssel sem oldódik meg és utána az intenzív egész napos ágyban maradás segít valamelyest. Végül arra is gondolunk az orvosommal, hogy az augusztusi gyomorrontással nagyon sérülhettek a bélbolyhok. Ebben az esetben mi a teendő? Orvosom B 6 vitamint javasol. Ennyi lenne a megoldás?

Türelmem, kitartásom és pénzem fogyóban van, nem beszélve arról, hogy bizalmam orvosomban is megrendült: úgy érzem, csupán találgat és találomra ír fel mindenféle gyógyszert nekem; beutalókat pedig úgy kellett kicsikarnom tőle. Kezd kellemetlenné válni, hogy állandóan visszajárok hozzá a más - más beutalókért és több ötletem sincs már . hova fordulhatnék, az "előgyógyszerezésből" (vagyis hogy szedjem be előbb, aztán majd meglátjuk, mi lesz) elegem van. Ön mit tanácsol: helyesen gondolkoztam eddig és hova forduljak még? ( Lehetőleg a béltükrözést el szeretném kerülni, orvosom sem látja szükségét...vagy mégis?)

Maradok tisztelettel, tanácsát és türelmét köszönöm:

UI: Korom: 24 fogl.: tanuló

Ezzel kapcsolatban gyerekkoromban is voltak gondok, de akkor a gyakori felfázástól, azok megoldódtak, általában rendkívüli módon igyekszem vigyázni az egészségemre...

A hasmenés kérdéskörről oldalakon keresztül lehetne foglalkozni. Fiatal embereken mielőtt kimondanánk, hogy panaszait funkcionális bélbetegség okozza. a panendoscopia- főleg a rectoscopia, colonoscopia- elvégzése nélkülözhetetlen. Bár a fiatalkorban jelentkező colitis ulcerosa, illetve Crohn betegség, illetve a gyomorbetegségek inkább folyamatos hasmenést okoznak. A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) véres, nyálkás székletürítéssel, izületi gyulladással, szivárványhártya gyulladással jár. Ha a bélpanaszok felszívódási zavarokat okoznak (malabszorbció), akkor fogyás és számos egyéb hiányállapot kimutathatása segíti a diagnózis felállítását. A vastagbél betegsége mellett szól, ha a székletürítés után a hasgörcs enyhül, vagy megszűnik. Nagytömegű széklet a vékonybél érintettségét jelentheti. Gyakran a végbél megbetegedése (aranyér, berepedés) okoz székelési panaszokat. Reggeli étkezés utáni hasmenés a gyomor érintettségét jelentheti. Ha fogyás kíséri a hasmenést, pajzsmirigy túlműködésre is kell gondolni. Láz, gyorsult süllyedés is szervi betegség mellett szól. A vázlatosan említett esetek alapján azt tanácsolom, hogy keressen fel egy gastroenterológus szakorvost, mielőtt kimondanánk, hogy funkcionális panaszi vannak. Ennek befolyásolására számos gyógyszeres lehetőség van. További tünetek összefügghetnek bélpanaszaival, de lehetnek önállóak is. Alapbetegségének "rendezése", ha egymásból következhetnek, ezek megszünéséhez is vezethet.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| hasmenés, allergia
2002-07-11 14:47:22
No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop