Nyálkás széklet

nyálkás széklet, nyálka, hasmenés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Székletem enyhén nyálkás. A nyálka világosbarna színű, és idén Júniusban figyeltem fel rá. Hol elmúlik, hol ismét előjön. Fájdalmat nem érzek, eddig nem fordultam vele orvoshoz. Amiért most írok, az hogy pár napja ismét előjött. Kicsit sötétebb a nyálka, inkább sötétbarna, valamit egészen kevés, hajszálérnyi vérdarabokat találtam a nyálkában. Inkább csak foszlányok. Mennyisége nem éri el a 0.5 ccm-et sem. Kicsit meg vagyok ijedve, mivel hallottam egy radióműsorban hogy a széklet nyálka, jele lehet daganatos megbetegedésnek.

Emellett Propolisztinktúrát fogyasztok időszakosan. 25 Éves vagyok. Férfi.

Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel.

A széklet színe, szaga, állaga számtalan kis tényező együttállásának következménye. Ezek részben belső, részben külső tényezők. A belső tényezőkből is kiemelendő az emésztőtraktus több része által is termelt enzimkészlet, de az emésztőrendszer egyéb genetikusan meghatározott tényezői. Ha például a zsíremésztés nem megfelelő, és sok zsírt visz be kívülről, akkor nagyobb mennyiségű tapadós széklet jut a végbélbe. A gyomorban több sav képződik, annak meg hasmenés lehet a következménye, belsőségek, spenót evése például sötét székletet eredményez.  Ugyanakkor sok tészta, tejes ételek világosító hatásúak. Enyhe vírus fertőzés is hasmenést eredményezhet, ugyanúgy,mint az Ön által említett propolisz is, mert egyes összetevőire ételallergia lehet.

Namármost, ha a számtalan ok egyike hasmenést eredményez, annak következménye lehet a végbél nyálkahártyájának gyulladása és ebből kezdődő vérzés. Ha aranyere van, akkor ennek a valószínűsége még nagyobb. Tehát, ilyen esetben, nem a rosszindulatú daganatra kell elsősorban gondolni, ami az Önkorában majdnem kizárt, hanem esetleg egy enyhe aranyeres gyulladásra, mely számos, akár vény nélkül is kapható gyógyszerrel kezelhető.

Természetesen, ha túl gyakran és helyi kezeléssel nem szüntethető vérzés esetén a vastagbél vérzést okozó gyulladásos betegségnek kizárására  keressen fel gastroenterologus szakembert.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés
2002-07-11 15:08:28
No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop