Visszatérő hasmenés

gyomor, hasmenés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Jelenleg 27 éves vagyok, már 7 éve küszködöm gyomorproblémákkal. Állandóan visszatérő hasmenésem van és nagyon sokat fáj a hasam. A belgyógyászaton megállapították, hogy szivárgó refluxom van és a patkóbelem nem működik megfelelően. Az orvos szerint az egész gyomorműködésem nem megfelelő, ezért a Motilium nevű gyógyszert szedem már 4 hónapja. Sajnos nem sok változás állt be az állapotomba. Soha életembe nem voltam allergiás a laktózra és a fruktózra, de mostanában az ezeket tartalmazó élelmiszerektől erős hasmenésem van. Nem tudom van- e mód arra, hogy egyszer meggyógyuljak. Sajnos az édesanyám családjában több embernek is hasonló és ennél súlyosabb gyomorproblémái vannak. Lehet ezt örökölni ? Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy mit kellene tennem az ügyben hogy meggyógyuljak.

Köszönettel:

Az ember gyomor-bélrendszere és a hozzátartozó enzimkészlet adott. Ezt még cifrázza az idegrendszer (pl. vizsgadrukk sok embernél hasmenést vált ki stb.). Ha a refluxon kívül (ennek rövidítése GOR= gastrooesophagealis reflux) egyéb kórosat nem találtak kivizsgálása során, akkor más gyógyszerekkel is kísérletet tehet. Nem biztos, hogy a Motiliumra van csak szüksége. Például, ha sok a sava, akkor a savképződést csökkentő Quamatel szedése a hasmenés megszűnését eredményezheti. Ha az epe mennyisége nem elegendő, ezt epehajtókkal lehet fokozni (Cholagol, gyógyteák, stb.) Ha a hasnyálmirigy külső elválasztású enzimjének mennyisége kevés, akkor enzimpótlás (Kreon, Neopanpur stb.) javítják az emésztést és szünettik a hasmenést. Tünetileg a loperamid tartalmú Immodium bizonyos helyzetekben meggátolhatja a hasmenést. A fenti gyógyszerekről részletesen olvashat a ""-ban.

Tehát a javasolt vény nélkül kapható szereket nyugodtan egyenként vagy akár együtt is kipróbálhatja, segíthetnek panaszai leküzdésébe. Ha bizonyos ételek fogyasztása hasmenést okoz Önnél, kerülje azokat. A fent javasoltak gyógyszerek szedésével panaszmentessé válhat, de egyik sem gyógyít véglegesen, de elviselhetővé válik az élet

Dr. Szendei Katalin

belgyógyász, családorvos

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| gyomor, hasmenés
2002-07-11 15:13:53
No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop