A nyári hasmenésről

hasmenés, hányás, gyomorbélhurut, bélfertőzés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Szeretnék többet tudni a nyári hasmenésről

A hányással és hasmenéssel, esetleg lázzal is kísért heveny gyomorbélhurut az a leggyakoribb betegség - torokfájás után - mellyel a betegek a háziorvoshoz fordulnak. Naponta 200 millió ember betegszik meg világszerte, a fejlődő országokban pedig a betegség halálozása is milliós nagyságrendű.

A nagy számokat látva elgondolkodik az ember azon, mi a legjobb megelőzési módszer és mit lehet tenni, ha a fertőzés már létrejött.

A megelőzés legfontosabb eleme a higiénés rendszabályok pontos betartása, melyekre a fertőzésre veszélyes trópusi területeken még kínosabban ügyelni kell. Hazánkban a legtöbb hasmenéses beteg 48 órán belül magától meggyógyul. Az ún. székletfogó szerek alkalmazását az infektológusok nem javasolják. A gyakran szedett aktív széntabletta szedésétől sem látnak eredményt.

Az enyhe, recept nélkül kapható görcsoldó- bélmozgást csökkentő szerek enyhébb hasmenéses megbetegedésben javítják a közérzetet, csökkentik a kiszáradás veszélyét. A bélfertőtlenítők alkalmazása rég nem javasolt, bár a köztudatban még makacsul tartja magát a téves elképzelés.

Az enyhe hasmenéses megbetegedésben antibiotikus kezelés nem szükséges, sőt fokozhatja a panaszokat. Az antibiotikumok a normális bélflóra megváltoztatásával maguk is súlyos hasmenést okozhatnak.

A leghatásosabb kezelési mód a diéta: keserű tea, sós vízben főtt krumpli, cukormentes kompót. Nagymennyiségű folyadékvesztés esetén pótlásként igen alkalmasak a speciális elektrolit keverékek, melyek vény nélkül kaphatók a patikákban.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| hasmenés, hányás, gyomorbélhurut, bélfertőzés
2002-07-11 15:18:40
No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop