Fájdalmas székelés

A fájdalmas székelés nehéz székletürítés, amit a medence és a végbélnyílás izomműködése feletti ellenőrzés hiánya okoz.

izomműködés, végbél előeseés, székelés, fájdalom, enterolkele | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A normális székürítéshez a medencefenék izmainak és a végbélnyílást zárva tartó körkörös izmoknak (záróizom - szfinkter) az ellazulása szükséges. Egyébként a székürítésre tett kísérlet hiábavaló, még jelentős erőlködés esetén is. A fájdalmas székelésben szenvedő beteg érzi, hogy szükségét kellene végeznie, de képtelen azt megtenni. Még a lágy széklet ürítése is problémát okoz.

A következő állapotok képesek megzavarni az izomműködést: a medencefenék izomkoordinációs zavara, az izmok elernyedési képtelensége, vagy paradox módon épp székürítéskor történő összehúzódása (anizmus), a végbélnek a hüvely felé történő sérvszerű kiboltosulása (rektokele), a vékonybélnek a végbél felé történő sérvszerű beboltosulása (enterokele), a végbél kifekélyesedése és a végbél előesése.

A hashajtókkal végzett kezelés általában sikertelen. Jelenleg a medencefenék izomkoordinációs zavarában relaxációs és biofeedback gyakorlatokkal folynak vizsgálatok, melyek - úgy tűnik - több sikerrel kecsegtetnek.

nterokele és nagy hüvelysérv esetén műtét szükséges. Néha olyan súlyos székrekedés alakulhat ki, hogy a székletet az orvosnak vagy a nővérnek kézzel vagy szondával kell eltávolítania.

| székelés, fájdalom, enterolkele, izomműködés, végbél előeseés
2019-06-11 08:37:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop