Irritábilis bél szindróma

irritábilis bél, hasmenés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Kb. másfél évvel ezelőtt megállapították, hogy az élettársamnak irritált bél problémája van, azt hiszem ezt otthon így hívják (ibs: irritable bowel syndrome angolul, ő ugyanis angol állampolgár). Kapott rá megfelelő gyógyszereket is, de a probléma úgy néz ki, nem szűnik, sőt mostanában újabb furcsa tüneteket észlel magán:

Először azt, hogy mindig, amikor hosszabb sétát tettünk utána mindig elkezdett remegni a keze elég látványosan, pánik uralkodott el rajta és ha ivott vagy evett gyorsan valamit, akkor ez hamarosan megszűnt. Akkor úgy gondoltuk biztos a cukor szintjével van probléma, de az érdekes az volt, hogy ha cukor nélküli italt ivott, akkor is elmúlt ez a remegés és már hosszabb idő óta nem jelentkezett ez a tünet, viszont más tünetek igen. A jobb oldala (ami ugye lehet irritált bél panasz) egyre inkább fájdalmas, fájdalmasabb, mint valaha és a fájdalom csökken WC használata után. Ezen kívül sokszor szédülést érez, rossz közérzete van és lágyéki fájdalom, vizelési inger, és már három hete köhécsel, ami nem állandó, de visszatérő.

Egyszerűen nem tudunk mire gondolni, mi lehet ez az egész, mert a tünetek egyáltalán nem vágnak egymásba, legalábbis, mint laikusoknak, nem! Nagyon sok stressz van az életében én erre gyanakszom, hogy az elfojtott izgalmak így jönnek ki rajta.

Nem tudom az elmondottak alapján tud-e kedves doktornő segíteni valamilyen tanáccsal, mire gyanakodhatunk?

Köszönettel:

A sok apró tünet mind inkább a stressz, a vegetatív idegrendszeri labilitás következménye. Lényegében az irritabilis bél szindróma is belefér ebbe.

Tehát, ha egy korrekt belgyógyászati vizsgálatok organikus (szervi) betegséget kizárt, akkor valami enyhe antidepresszáns, szorongásoldó gyógyszer segít. A szimpatikus idegrendszer  fokozott izgalma (remegés, szapora szívműködés, időnként nagyobb mennyiségű vizelet ürítés, hasmenés) un. beta-blokkoló szerrel csillapítható. De a nyugtató - beta blokkoló kezelés előtt a köhögést is figyelembe véve túlműködő megnagyobbodott pajzsmirigy, pajzsmirigy túlműködést lehetőségét is ki kell zárni a belgyógyászati vizsgálattal.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| irritábilis bél, hasmenés
2002-07-11 14:01:13
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop