Hirdetés

Nyári hasmenés

Nyáron az egyik leggyakoribb betegség a szalmonella fertőzés. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a gyermekek, a 60 év felettiek, a cukorbetegek, a gyomorsavhiányban szenvedők és a legyengült immunrendszerű emberek.

nyári fertőzés, szalmonella, hasmenés |

InforMed Hírek14:48-49   InforMed | Bodrog, A.


A kórokozónak különböző válfajai ismeretesek. Ezekhez tartozik a S. typhi, mely a hastífuszt okozza. Szerencsére ez a manapság is súlyos betegség csak ritkán fordul elő hazánkban. Sokkal gyakoribbak az „egyéb” szalmonellák, mint például az S. paratyphi, S. enteritidis stb. Tünetük a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladása, azaz a gasztroenteritisz.



Leggyakrabban tojásos ételekkel – fagylalt, máglyarakás, madártej - terjed, különösen, ha ezek az ételek nyers tojás sárgáját tartalmaznak. Ezek nyáron különösen könnyen romlanak, és kiváló táptalajok a baktérium számára, ami igen gyorsan elszaporodik bennük.



A sütés-főzés sem véd meg teljesen a szalmonellától, amelynek van hőálló részecskéje is.



Tünetek, lefolyás



Sokan esznek ugyan a szalmonellás ételből, mégsem betegszenek meg. Miért van ez így? Azért, mert a hányingerrel, hányással, fejfájással kezdődő, majd lázzal, hasmenéssel, köldök körüli hasi fájdalommal folytatódó betegség létrejöttéhez több tényező együttes jelenléte szükséges. Ezek:
  • a betegséget okozó baktérium mennyisége - 1 milliónál több csíra kell
  • a baktérium típusa - mennyire fertőző
  • a szervezet fogékonysága - a gyomorsav megvédhet a fertőzéstől.
A láz általában 2-3 napig tart, a hasmenés pedig 1 hétig. Jellemző a panaszok vissza-visszatérése, változékonysága. A baktériumok végleges kiürítése a széklettel történik, ennek időtartama általában 1 hónap, és laboratóriumi székletvizsgálattal igazolható.

A felgyógyulás egy szalmonella fertőzésből még nem jelenti azt, hogy védettek lennénk a betegséggel szemben, vagyis többször is lehetünk szalmonellásak.

Nem túl gyakran, de előfordulhat, hogy a kórokozó befészkeli magát a szervezetbe, így az ember „baktérium hordozókká” válik. Ez folyamatos fertőzésveszélyt jelent a környezet számára, és a panaszok kiújulását is okozhatja.

Megelőzés

A megelőzés alapja a higiénia, a mindig tiszta kéz és a szennyeződésektől mentes konyhatechnológia. A tojásokat ezért feltörés előtt célszerű folyóvízzel megmosni, megtörölni, majd a kezünket szintén. Nagy melegben ne készítsünk nyers tojást tartalmazó ételeket, mert a baktérium pillanatok alatt elburjánzik rajta.

Főzéshez használjunk inkább tyúk-, mint kacsatojást, mert a tyúk kloákáján van egy olyan „fertőtlenítő szelence”, ami a tojásokat megtisztítja, mielőtt kipottyannának.

Mossunk kezet, bárhonnan is érkezünk haza, vagy vécéhasználat után! Fertőtlenítsük rendszeresen a toalettet, fokozottan figyeljünk arra, hogy az ülőkét, a peremeket klórtartalmú vegyszerrel tisztítsuk! Használjunk külön törülközőt, és naponta cseréljük!

Kezelés

Ha nagyon muszáj, adszorbens típusú hasfogót vegyünk be! Ilyen például a Bolus adstringens, Smecta por vagy a jól ismert orvosi széntabletta. Ezek a készítmények azért jók, mert aktív felületükkel megkötik a mérgeket, és így azok kiürülhetnek a szervezetből.

A Smecta ezen kívül még egy védőréteggel is bevonja a sérült, gyulladt bélnyálkahártyát, így védi azt az egyéb károsító hatásoktól.

Szalmonella fertőzés esetén is rendkívül fontos a megfelelő folyadék- és elektrolit pótlás! (Például: szénsavmentes ásványvízzel vagy olyan gyógytea fogyasztásával, amelybe csipetnyi sót teszünk.)

Ha súlyos a helyzet, recept nélkül juthatunk hozzá a patikákban a Normolyt porhoz, ami vízhez keverve megfelelő arányban tartalmaz ásványi anyagokat és cukrot. Előírás szerint addig igyuk, amíg jólesik. Testünk jelezni fogja, ha a hiányt már pótoltuk, mert erőnlétünk javul, és kezdünk undorodni az addig esetleg ízletesnek vélt készítménytől. Ekkor nyugodtan váltsunk gyógyteára, ásványvízre!

Lehetőleg ne szedjünk antibiotikumot! Gyógyszerelésünket bízzuk a fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberre, az infektológusra! Az antibiotikum elősegítheti a „hordozó” állapot kialakulását, és bizonyos esetekben nehezítheti a gyógyulást!

Diéta

A diéta legyen a panaszok megszűnéséig - általában 7-10 napig - tej- és tejtermékmentes. Először fogyasztható az élőflórás natúr joghurt vagy kefir, száraz sajtok, majd sovány túró, tejföl és a többi tejtermék.

Fontos, hogy könnyen emészthető, nem zsíros, nem puffasztó, de ásványi anyag- és vitamindús ételeket válasszunk! Kifejezetten alkalmas a hasmenés kezelésére - különösen kezdetben - a háztartási keksz, a sárgarépa, a reszelt alma, a rizsnyák, melyeket kisgyermekek és idősebbek is bátran fogyaszthatnak.

Később jöhet a pirítós, a főtt rizs vagy krumpli enyhén sózva, majd a párolt zöldségek, a híg levesek, főzelékek könnyű habarással. Lassan pedig, ahogy erőnk gyarapodik, és gyomrunk javul, visszatérhetünk eredeti étkezési szokásainkhoz.

A leírtak nemcsak a szalmonellózis elkerülésében és kezelésében lehetnek hasznosak, hanem egyéb - vírus, gomba - okozta gyomor- és bélrendszeri fertőzések esetén is!

Ami tilos!

Mellőzzük a rostos és cukrozott üdítők, illetve az alkoholtartalmú italok fogyasztását! Gyorsítják az amúgy is élénk bélmozgást, másrészt a bennük lévő anyagok, illetve az alkohol ingerli a beteg nyálkahártyát. Az alkohol vizet von el az amúgy is szomjazó szervezettől, és fokozza a hasmenést.

nyári fertőzés, szalmonella, hasmenés

2018-06-03 14:55:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop