Pszichés székrekedés

Sokan gondolják azt, hogy székrekedésük van, ha nincs minden nap székletük. Mások úgy vélik, hogy akkor van szorulásuk, ha a székletük megjelenése vagy állaga eltér az általuk megszokottól.

| InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Azonban nemcsak a mindennapos székürítés normális, és a ritkább székelés sem feltétlenül jelez rendellenességet, hacsak nem mutat lényeges eltérést a korábban kialakult székelési szokásokhoz képes.

Ugyanez igaz a széklet színére és állagára; hacsak nem következik be lényeges változás ezekben, az illetőnek valószínűleg nincs székrekedése.

A székrekedésről alkotott ilyen tévhitek felesleges kezelésekhez, különösen a bélmozgást serkentő hashajtók, a bélizgató kúpok és beöntések hosszú ideig tartó alkalmazásához vezethetnek. Mindez súlyosan károsíthatja a vastagbelet, "lusta bél" szindrómát okozhat és vastagbél melanózishoz (a vastagbél nyálkahártyájában kialakuló rendellenesség, amit egy festékanyagnak a lerakódása okoz) vezethet.

A pszichés székrekedés diagnózisának felállítása előtt az orvos meggyőződik arról, hogy nem szervi elváltozás okozza-e a szabálytalan bélműködést. Diagnosztikus vizsgálatokra, például a szigmabél vizsgálatára egy hajlékony, képalkotásra alkalmas, cső alakú eszközzel (szigmoidoszkópia), vagy a vastagbél báriumos kontrasztanyaggal történő feltöltéséreH lehet szükség.

Ha nincs szervi eltérés, jobb, ha a beteg elfogadja a kialakult székelési szokást, és nem ragaszkodik egy szabályosabb rendhez.

| pszichés székrekedés
2019-06-11 08:15:37


Pszichés székrekedés

Sokan gondolják azt, hogy székrekedésük van, ha nincs minden nap székletük. Mások úgy vélik, hogy akkor van szorulásuk, ha a székletük megjelenése vagy állaga elt...


Vastagbél renyheség

A vastagbél renyheségben a vastagbél összehúzódásai gyengülnek, vagy a végbél nem érzékeli a benne lévő székletet, ami idült székrekedéshez vezet.


Versenyfutás a hasmenéssel

Legkevesebb 2,5 millió ember halt meg hasmenés következtében a világon még pár évvel ezelőtt is. Ehhez képest lényegesen kevesebben szenderültek öröklétre olyan bete...


Fájdalmas székelés

A fájdalmas székelés nehéz székletürítés, amit a medence és a végbélnyílás izomműködése feletti ellenőrzés hiánya okoz.


Nyári hasmenés

Nyáron az egyik leggyakoribb betegség a szalmonella fertőzés. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a gyermekek, a 60 év felettiek, a cukorbetegek, a gyomorsavhiányba...