Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC) »

A bél gyulladásos betegségei

A gyulladásos bélbetegségek (ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa) a beteg egész életét befolyásoló, krónikus betegségek. A tünetek hasonlíthatnak az irritábilis bél szindróma egyes formáihoz a prognózisát és szövődményeit tekintve, utóbbi sokkal enyhébb.


Étkezési tippek Crohn-betegeknek

A Crohn-betegség krónikus, gyógyíthatatlan, gyulladásos bélbetegség (IBD), tünetei többek közt az erős fájdalom és a hasmenés.


Az IBS tüneteinek csökkentése szigorú diétával

Az irritábilis bél szindróma (IBS) mintegy 55 millió amerikait érint, elsősorban nőket. A tünetek: felfújódás, túlzott bélgáz-képződés, alhasi fájdalom, émelygés, hasmenés, székrekedés és fáradtságérzet.


A hipnózis enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit

A hipnoterápia jó hatékonysággal enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, és az esetek jelentős százalékában akár teljes panaszmentesség is elérhető.


Az irritábilis bélszindróma tüneteinek enyhítése

Elsősorban fiatal nők betegsége az IBS, az irritábilis bélszindróma, amely fájdalommal, felfúvódással, bélgázokkal, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel jár. Ausztrál kutatók egy új diétát ajánlanak a tünetek enyhítésére.


Milyen betegség az irritábilis bél szindróma?

Az IBS (irritábilis bél szindróma) időnként komoly fájdalommal jár, és az életminőséget jelentősen ronthatja, de ez akkor a legkifejezettebb, ha a család, a barátok és a háziorvos is azt gondolja, hogy a szenvedésnek nincs valós alapja.


Hasznos élősködők: bélférgek

Az 1990-es évek elején Joel Weinstock gasztroenterológus észrevette, hogy a 20. század folyamán nagymértékben nőtt a gyulladásos bélbetegségek (IBD) száma Észak-Amerikában.


A gyulladásos bélbetegségek felismerésében segít a genetika

A gyulladásos bélbetegségek (ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa) a beteg egész életét befolyásoló, krónikus betegségek. A tünetek hasonlíthatnak az irritábilis bél szindróma egyes formáihoz a prognózisát és szövődményeit tekintve, utóbbi sokkal enyhébb. A két kórkép kezelése, gondozása alapvetően eltérő.


A Crohn-betegeket jelentős sugárterhelés érheti

A Crohn-betegségben szenvedők egy részénél, az ismételt CT-vizsgálatok során elszenvedett nagymértékű sugárterhelés miatt magasabb lehet rákos megbetegedések kialakulásának kockázata, állítják a kutatók.


Az irritábilis bél-szindróma ellen más módszerekkel

Ha a gyógyszerek és az étrendi változtatások már nem segítenek, a betegek a gondolataikkal is gyógyíthatják az irritábilis bél-szindrómát, olvasható egy vizsgálati jelentésben.


Glenn Frey özvegye beperelte a férjét kezelő New York-i kórházat

Gondatlanságból okozott halál miatt perelte be Cindy Frey, az Eagles együttes társalapítójának özvegye a manhattani Mount Sinai Kórházat, a...


Megduplázódott a Crohn-beteg gyerekek száma

Az elmúlt 10-15 évben megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma a fejlettebb országokban; míg néhány évtizede gyermekkorb...


Módosított baktérium segíthet a gyulladásos bélbetegségek legyőzésében

Francia kutatók laktobacilusokat módosítottak úgy, hogy azok termeljenek egy gyulladásos bélbetegségektől védő fehérjét: a felfedezés a k...


Egyes telített zsírok bélgyulladást váltottak ki egérkísérletekben

Egyes telített zsírok, amelyek gyakran használatosak a nyugati típusú étrendben, megváltoztathatják az emésztőrendszer baktériumflóráját...


A Crohn-betegséghez köthető génmutációkat azonosítottak

Öt új genetikai mutációt azonosítottak kutatók, amelyek összefüggenek a Crohn-betegséggel az askenázi zsidók leszármazottainál - közölt...


hirdetés