A gyulladásos bélbetegségek furcsa kezelési lehetősége

Egy új amerikai kutatás eredményeképpen jól kezelhető a gyulladásos bélbetegség. A dolog kellemetlen oldala, hogy féregpetéket kell hozzá lenyelni.

Colitis, IBD, bélgyulladás, Crohn | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A gyulladásos bélbetegség, amelynek leggyakoribb formái a Crohn-betegség és a kolitisz ulceróza, hasmenést, fájdalmas görcsöket, súlyos esetben belső vérzést is okozhat. Az ismétlődő hasmenések és az általános rossz állapot miatt sokan dolgozni sem tudnak.

A betegség a fejlődő országokban szinte teljesen ismeretlen, az iparilag fejlett országokban viszont egyre gyakoribb. Ennek oka egyes szakértők szerint a zsírban és finomított élelmiszerekben gazdag étkezés, míg mások az okot inkább a túlzásba vitt tisztálkodásban, fertőtlenítésben látják.

– A túlságosan tiszta környezetből hiányoznak azok a tényezők, amelyek az immunrendszerünket megedzenék – mondja Linda Mansfield mikrobiológus, a kutatás vezetője. – Az immunrendszernek rendszeresen ismétlődő fertőzésekre van szüksége ahhoz, hogy rendesen ki tudjon fejlődni. Hasznos lehet némi piszok, baktérium, sőt, még a férgesség is.

Egy fonalféreg, úgy tűnik, megoldást hozhat a gyulladásos bélbetegek számára, ugyanis mintegy beállítja az immunrendszert. A sertésekből kinyert féreg biztonságos, az emberi szervezetből néhány héten belül kiürül, ha nem, akkor ez féreghajtó gyógyszerekkel megoldható.

Az eljárást még néhány vizsgálatnak alá kell vetni, mielőtt az FDA is elfogadná.

The Associated Press
| colitis, IBD, bélgyulladás, Crohn
2006-06-14 09:58:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop