Az IBS tüneteinek csökkentése szigorú diétával

Az irritábilis bél szindróma (IBS) elsősorban nőket érint. A tünetek: felfújódás, túlzott bélgáz-képződés, alhasi fájdalom, émelygés, hasmenés, székrekedés és fáradtságérzet.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.
A betegség oka ismeretlen, de általánosan elfogadott az a tény, hogy a stressz, valamint egyes ételek és italok fogyasztása (sültburgonya és koffeintartalmú italok) egyeseknél a tünetek fokozódását okozhatják.

Ausztrál kutatók szerint létezik az ételeknek bizonyos természetes cukrokat tartalmazó olyan csoportja, amely fokozottan kiválthatja az IBS tüneteit.

A cukorfajták neveiből összeállított betűszó – FODMAP – jelzi többek közt a mono- és diszaharidokat, valamint más olyan erjedő anyagokat, amelyek fogyasztása nem ajánlott. Ezeket a cukrokat elsősorban a következő élelmiszerek tartalmazzák: rozs, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, gomba, karfiol, borsó, bab, lencse, tejtermékek, a kemény sajtok kivételével, méz, alma, körte, görögdinnye, mangó, magvas gyümölcsök, szorbitol, maltitol és xylitol.

Mit szabad tehát enni?

Fontos, hogy a tiltott ételeket hasonló tápértékű ennivalóval helyettesítsük. Néhány az IBS-ben is megengedett élelmiszerek közül: banán, fekete áfonya, szőlő, narancs, paradicsom, juharszirup, gluténmentes kenyér és gabonapehely, rizstészta és rizs, zab, polenta, brokkoli, répa, uborka, zöldbab, édesburgonya, olajbogyó, laktózmentes tej, rizstej, kemény sajt, vaj, margarin és szójajoghurt.

A kutatók szerint azért okoznak a tiltott ételek IBS-tüneteket, mert a bennük levő cukrok rosszul szívódnak fel a szervezetben. A diéta betartása nem könnyű, és bizonyos fokú áldozatot kíván a betegtől és a családtól, de orvosi ellenőrzés mellett megéri kipróbálni.
| IBS, irritábilis bél szindróma, diéta
2021-11-03 12:35:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop