Hirdetés

Az irritábilis bél-szindróma ellen más módszerekkel

Ha a gyógyszerek és az étrendi változtatások már nem segítenek, a betegek a gondolataikkal is gyógyíthatják az irritábilis bél-szindrómát, olvasható egy vizsgálati jelentésben.

irritábilis bél-szindróma, IBS |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Az irritábilis bél-szindróma (IBS) tünetei: puffadás, hasfájás, hasmenés illetve székrekedés.

Észak-karolinai kutatók legújabb vizsgálatuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a beteg az ún. kognitív viselkedésterápiával enyhíthet a tünetein. Hasonlóképp, a hipnózis is segíthet a fájdalmat „láthatóvá tenni”, és elképzelni, hogy elmúlik.

Azoknál a betegeknél, akiknek nem segítenek a hagyományos módszerek, kiváló eredményeket lehet elérni a fentiek bármelyikével. Az orvosok általában azt tanácsolják az irritábilis bél-szindrómában szenvedő betegeiknek, hogy kerüljek azokat az ételeket, amelyek kiválthatják a tüneteket, ez azonban nem mindig hozza meg a kívánt hatást.

A kognitív viselkedésterápia az értelem erejével hat, az egészségtelen hiedelmeket és viselkedési módokat egészséges, pozitív gondolatokkal helyettesíti Sajnos, csak kevés helyen lehet ezeket gyakorolni.

A kutatók egy kezelési programot dolgoztak ki, amelyet az IBS-betegek önállóan is alkalmazhatnak. Bár további vizsgálatokra van szükség e téren is, az eredmények azt mutatják, hogy a viselkedésterápiával csökkenek a tünetek.

Másik megoldásként a hipnózist ajánlják a szakemberek. Svéd kutatók szerint a célzott hipnoterápiával jelentősen javult a betegek állapota, szemben a hipnózisban nem részesülőkkel.

HealthScout
irritábilis bél-szindróma, IBS

2008-02-20 15:38:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop