Étkezési tippek Crohn-betegeknek

A Crohn-betegség krónikus, gyógyíthatatlan, gyulladásos bélbetegség (IBD), tünetei többek közt az erős fájdalom és a hasmenés.

| InforMed Hírek19   InforMed
Egyes ételek vagy étkezési szokások súlyosbíthatják, noha nem okozzák a tüneteket. Mivel mindenki másképp reagál az ételekre, a fontos az, hogy a betegek tudják, melyek enyhítik tüneteiket, és mi ront az állapotukon.

Beszéljünk diétetikussal

A Crohn-betegeknek ajánlatos megbeszélni a táplálkozásukat szakemberrel, elsősorban Crohn-specialistával.

Készítsünk jegyzetet!

Írjuk fel, mit ettünk, hogyan éreztük magunkat utána, azėrt, hogy tudjuk, mely ételek súlyosbítják a tüneteinket. Ez a legjobb módja annak, hogy megtudjuk, mit szabad és mit nem.

Fontos, hogy egyszerre ne fogyasszunk többféle új ételt, és ne túl gyorsan vezessük be ezeket az étrendbe. ajánlatos otthon kipróbálni egy új ételt, nem társaságban, hiszen nem tudhatjuk, milyen lesz a hatása.

Étkezzünk gyakrabban, együnk kevesebbet!

Fontos, hogy egyszerre ne együnk sokat, mert szervezetünk nem tudja megemészteni a nagy adagokat.
Ha naponta háromszor eszünk, az ėtkezėsek közben iktassunk be kisebb étkezéseket.

Óvatosan a zsírral!

A zsíros ételek is nehezen emészthetők, fokozhatják a hasmenést, különösen a műtött betegeknél. Óvakodjunk hát a zsíros ételektől!

Rostban szegény diéta

Ha a betegség éppen fellángolóban van, ajánlatos rostszegény diétát tartani, kerülni a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a nyers gyümölcsöt, zöldséget. Később, ha a betegség megnyugszik, fokozatosan visszatérhetünk az egészséges, rostos étrendre.

Óvatosan a tejtermékekkel

A Crohn-betegek kõzõtt a laktózérzékenysėg meglehetősen gyakori. Ha észrevesszük, hogy ez a helyzet, ne hagyjuk el teljesen a tejtermékeket, hanem próbáljuk ki, mennyit tolerál a szervezetünk.

Kerüljük a nyers kosztot!

A kukorica, a bab és a szálkás zöldségek, mint a zellerszár és a brokkoli nehezen emészthetők, jobb a panaszok esetén inkább főtt zöldséget fogyasztani.

Ügyeljünk, nehogy kiszáradjunk!

Mindig fontos a kellő hidratáltság, de különösen akkor, ha valakinek hasmenése van. Kerüljük azonban a koffein- és szénsavtartalmú italokat, a legjobb a víz vagy a cukrozatlan és hígított gyümölcslé.

Pótoljuk az elektrolitokat

A hasmenés által elvesztett elektrolitokat, a nátriumot és a káliumot pótolni kell. Jó megoldás, ha kicsit erősebben sózzuk az ételt, de megfelel az erőleves vagy a sós keksz. Jó káliumforrás a burgonya, a banán, a paradicsomszósz vagy ivólé, az avokádó, a dinnye és a grépfrút.

Ne hagyjuk el teljesen a fehérjét!

A Crohn-betegek gyakran teljesen lemondanak a húsról, a babról és a sajtról, fehérje nélkül azonban a beteg sokat veszíthet izomtömegéből.
Kevés jóminőségű vörös hús nem árthat, és jó fehérjeforrás a hal, a tofu és a tojás is.

Őrölt fűszereket használjunk

A Crohn-betegeknek sem kell lemondaniuk a fűszerek kínálta változatos ízekről, különösen mert ezek étvágygerjesztők. Használjunk őrült gyógyfüveket, fűszereket.

A folyadékdiéta

Ez ugyan nem hosszú távú megoldás, de a Crohn-betegeknek ideiglenesen segíthet, mert pihenteti a beleket, ezáltal megszünteti a tüneteket. Ezt a diétát azonban mindenképpen az orvossal kell megbeszélni.

Vitaminok

A gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek vitaminpótlásra van szükségük, akik nem fogyaszthatnak tejterméket, azoknak még külön napi 1500 kalciumra és 800 IU D-vitaminra is. Vékonybél-műtét után külön B-12 adása javallott.

Ha jól vagyunk, étkezzünk rendesen!

A betegség fellángoló időszakai közt, ha jobban érezzük magunkat, étkezzünk normálisan, és élvezzük az evést. Ne féljünk ismét megkóstolni olyan ételeket, amelyektől korábban rosszul voltunk, az orvos vagy a dietetikus segíthet az önbizalom helyreállításában.
| Crohn betegség, IBD, diéta, étkezés
2021-11-03 12:36:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop