Hirdetés

Hipnózis IBS-ben

Az irritábilis bélszindróma (IBS) gyakori betegség, amely rendszeres alhasi fájdalommal jár, és ezen kívül számos tünete lehet, például hasmenés vagy székrekedés. A gyógyszeres kezelés részben enyhíti csak a tüneteket, és néha egyáltalán nem használ, mivel itt lelki és testi tényezők együtt vannak jelen.

hipnózis, IBS |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

A londoni King’s College szakorvosai szerint hipnózissal és más „pszichológiai” módszerekkel, például antidepresszánsokkal kellene kezelni az IBS-betegeket, azt mondják ugyanis, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy az IBS-nek a biológiai okokon kívül pszichés összetevői is vannak. Megfigyelték, hogy az IBS-betegek gyakran depressziósok is.

Dr. Ian Forgacs, a King’s College gerontológusa szerint az orvosok általában nem szívesen írnak fel antidepresszánsokat, különösen azoknak a betegeknek, akik nem mutatják a depresszió tüneteit. Egyes esetekben alternatívát jelenthetnek a pszichoterápia más módszerei, például a hipnoterápia.

Fontos arra felhívni a betegek figyelmét, hogy a pszichológiai módszerekkel történő kezelés nem azt jelenti, hogy a betegség csak a fejükben létezik.

A leghatásosabb kezelési mód IBS esetében a beszélgetés terápia, például a kognitív viselkedésterápia; súlyos esetekben pedig a hipnoterápia is szóba jöhet. A hipnózisnál a relaxáció után a beteggel a beleit gyorsan zúgó folyónak láttatják, majd elképzeltetik vele, hogy egyre lassabban és lassabban hömpölyög.

Dr. Forgacs szerint a terápia elterjedését jelenleg az gátolja, hogy nincs minden területen kellő számú megfelelően képzett terapeuta.

BBC News
hipnózis, IBS

2007-05-28 09:53:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop