IBS: tévhitek és a valóság

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy krónikus gyomor-bélrendszeri rendellenesség, amely világszerte a felnőttek 11%-át érinti.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Cleveland Clinic

A tünetek a következők:

• hasi fájdalom

• puffadás

• hirtelen, sürgősen szükség van a fürdőszoba használatára

• a székelési szokások megváltozása.

1. Tudjuk, mi okozza az IBS-t

Bár a kutatás többet tár fel az IBS-ről, még mindig nem tudjuk, mi okozza. Bár bizonyos élelmiszerek, például tejtermékek vagy fűszeres ételek tüneteket válthatnak ki, nem ezek okozzák az állapotot.

A fertőzés utáni IBS-t olyan baktériumok is okozhatják, mint a Campylobacter jejuni . 

2. A stressz okozza az IBS-t

Az elmúlt években az a vélemény alakult ki, hogy a stressz szintje befolyásolja a bélbaktériumok összetételét, és kulcsszerepet játszik az IBS-ben a bél-agy tengelyen keresztül.

Az IBS-ben szenvedő és nem szenvedő embereket általában hasonló mértékű stressz éri, ami azt jelenti, hogy az emberek stresszkezelési módja – nem pedig a stressz önmagában – befolyásolhatja, hogy tapasztalhatnak-e IBS-tüneteket vagy sem.

Stressz hatására megnő a hízósejtek száma a bélrendszerében. Tehát a stressz nemcsak a hormonok és a közvetítők felszabadulását növeli a bélben; a bél anatómiáját is megváltoztatja oly módon, hogy az érzékenyebbé válik a stresszre.

Ez azt jelenti, hogy még ha ki is jön ebből a stresszes időszakból, a bél nem ugyanaz, mint korábban. A stressz által okozott IBS-tünetek így még akkor is elhúzódhatnak, ha a stressz elmúlt. Ez nagyon gyakori az IBS-ben szenvedő betegeknél.

Korábbi kutatások arra is utaltak, hogy a pszichológiai, szociális és genetikai tényezők egyaránt szerepet játszhatnak az IBS-tünetek kialakulásában.

3. Az orvosok „külonleges tesztekkel” diagnosztizálják az IBS-t

Az IBS-t divatos tesztek nélkül is lehet diagnosztizálni- A megfelelő klinikai kritériumok mellett az orvosok 97%-os pontossággal diagnosztizálhatják az IBS-t. Az orvostudományban egyetlen másik teszt sem ilyen pontos.

Az IBS-ben szenvedő betegeknek legalább hetente egyszer jelenteniük kell a hasi fájdalom tüneteit –a széklet gyakoriságának megváltozásával, a széklet formájának változásával és/vagy a székletürítéssel kapcsolatos hasi fájdalom enyhülésével vagy súlyosbodásával.

Az IBS-nek vannak altípusai, és túlnyomórészt hasmenése, székrekedése vagy vegyes mintája lehet. A betegek gyakran puffadást is tapasztalnak.

4. Az IBS gyógyítható

IBS kezelésének különböző módjai vannak , beleértve a vényköteles gyógyszereket és az életmód-változtatásokat, amelyek az egyénre szabottak..

A kezelés nagyon olcsó és egyszerű: rostok, probiotikumok, nyugtató és testmozgás.

A gyógyszeres kezelés próba és hiba tapasztalat lehet, mely más beavatkozások mellett segíthet az IBS okozta tünetek enyhítésében.

Végső soron az IBS-re nincs gyógymód, és néha a gyógyszerek csak úgy működnek, mint egy kötszer a tünetek enyhítésére.

5. Az IBS nem gyakori, nem befolyásolja az életminőséget

Az IBS gyakran a bél-agy interakció krónikus, legyengítő és gyakori rendellenessége. Észak-Amerikában 10-15%-os elterjedtsége, és megnövekedett egészségügyi költségekkel jár és jelentősen befolyásolhatja a betegek életminőségét.

Egy tanulmány szerint a betegek arról számoltak be, hogy várható élettartamukból 10–15 évet feladnának állapotuk azonnali gyógyulásáért.

6. Minden típusú gyakorlat segít az IBS-ben

Bizonyos gyakorlatok segítenek az IBS-ben, de nem minden gyakorlat egyforma. A versenyzés nem enyhíti a stresszt, hanem stresszt okoz. Ugyanígy az edzőteremben végzett súlyemelés is, ha nagyon oda kell figyelni, hogy milyen súlyt emelünk.

Sok futónak hasmenése van hosszú futás után. Így nagyon valószínű, hogy a hosszú futás az IBS tüneteinek fellángolását okozhatja.

7. A meditáció segít

Míg egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a meditáció segíthet enyhíteni az IBS tüneteit, a kutatás folyamatban van. Továbbra is megértjük, az agy-bél-mikrobióma tengelyt hogyan játszik szerepet az IBS-ben. A a pszichoterápia jótékony hatású az IBS tüneteinek javításában.

A meditáció elősegíti az agy változásait, valamint gondolataink, érzeteink és érzelmi válaszaink feldolgozását, ez pozitívan befolyásolhatja a bélrendszerből érkező jelek észlelését és értelmezését, ezáltal javítva az IBS tüneteit.

Ennek ellenére a különböző típusú meditációk másként működhetnek különböző embereknél. Bár lehet, hogy nem mindenkinél működik, a „gondolatlan meditációt” ajánlják, amely a napi 30 perces sétát jelenti ugyanazon az útvonalon, amíg annyira unalmas lesz, hogy az ember abbahagyja a környezetére való figyelést. De ehhez sok gyakorlás kell. 1 év elteltével előfordulhat, hogy 15 percre sikerül ebbe a zónába kerülni.

8. A laktóz kiiktatása segít

Egy közelmúltbeli áttekintés azt találta, hogy bár sok IBS-ben szenvedő beteg számol be tej intoleranciáról, nincs meggyőző kapcsolat az IBS és a laktóz intolerancia között.

Mivel a világ lakosságának körülbelül kétharmada laktóz-intoleráns, valószínű, hogy valaki laktózérzékeny és IBS-ben is szenved, így a tejtermékek elhagyása segíthet a gyomor-bélrendszeri tünetek enyhítésében.

Sok IBS-ben szenvedő beteg az étkezéshez köti a tüneteit, és bizonyos ételek elkerülésével próbálja enyhíteni a tüneteit. Az eliminációs diéta magában foglalja több élelmiszer eltávolítását a napi étrendből, majd lassan visszavezeti őket, hogy segítsen azonosítani a kiváltó élelmiszereket.

9. A természetes kezelések működnek az IBS-ben

A természetes gyógymódok, mint például a borsmentaolaj és a kardamom ígéretesnek bizonyultak az IBS és a gyomorfekély tüneteinek enyhítésében . A természetes gyógymódokkal kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak, ezért előfordulhat, hogy nem mindenkinél.

Az emberek kipróbálhatják ezeket a természetes gyógymódokat és másokat. Sok gyógynövényes gyógymód már évezredek óta létezik, és az emberek gond nélkül használják őket.

Mindazonáltal minden új kezelés megkezdése előtt mindig ajánlott orvoshoz fordulni.

10. A böjt enyhíti az IBS tüneteit

Ha napi háromról kettőre csökkenti az étkezések számát, csökkentheti a naponta tapasztalt tünetek számát. Lehet, hogy segít, de nem feltétlenül ez a helyes út. A böjt azonban más dolgokra is jó - például a fogyásra és a memória javítására.

11. A rostok segítenek az IBS-ben

Ha a betegnek krónikus székrekedése van, a rostok segíthetnek. Ha azonban túlzásba viszik, a rostok puffadáshoz vezethetnek a bélben felhalmozódó gázok miatt.

12. Létezik IBS-diéta?

Nincs speciális étrend az IBS-hez. Lehetséges, hogy egy személy ihat kávét nyaralás közben, de a kritikus helyzetben problémákat tapasztal vele. Mivel nincs külön diéta a különböző egyének számára, nincs mindenkor meghatározott étrend az egyének számára. 

| IBS, irritábilis bél szindróma
2022-05-16 12:57:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop