A Crohn-betegséghez köthető génmutációkat azonosítottak

Öt új genetikai mutációt azonosítottak kutatók, amelyek összefüggenek a Crohn-betegséggel az askenázi zsidók leszármazottainál - közölte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


Gyulladásgátló probiotikumok

A Bristoli Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között olyan probiotikus baktériumot találtak, amely felhasználható gyulladásos bélbetegségek, köztük a Crohn betegség kezelésére.


A meditáció és a jóga enyhítheti az irritábilis bél tüneteit

A meditáció és a jóga együttes alkalmazásán alapuló terápia enyhítheti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit - állapították meg egy kis méretű klinikai próbában amerikai kutatók.


A hipnózis enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit

A hipnoterápia jó hatékonysággal enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, és az esetek jelentős százalékában akár teljes panaszmentesség is elérhető.


Az irritábilis bélszindróma tüneteinek enyhítése

Elsősorban fiatal nők betegsége az IBS, az irritábilis bélszindróma, amely fájdalommal, felfúvódással, bélgázokkal, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel jár. Ausztrál kutatók egy új diétát ajánlanak a tünetek enyhítésére.


Milyen betegség az irritábilis bél szindróma?

Az IBS (irritábilis bél szindróma) időnként komoly fájdalommal jár, és az életminőséget jelentősen ronthatja, de ez akkor a legkifejezettebb, ha a család, a barátok és a háziorvos is azt gondolja, hogy a szenvedésnek nincs valós alapja.


Hasznos élősködők: bélférgek

Az 1990-es évek elején Joel Weinstock gasztroenterológus észrevette, hogy a 20. század folyamán nagymértékben nőtt a gyulladásos bélbetegségek (IBD) száma Észak-Amerikában.


A gyulladásos bélbetegségek felismerésében segít a genetika

A gyulladásos bélbetegségek (ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa) a beteg egész életét befolyásoló, krónikus betegségek. A tünetek hasonlíthatnak az irritábilis bél szindróma egyes formáihoz a prognózisát és szövődményeit tekintve, utóbbi sokkal enyhébb. A két kórkép kezelése, gondozása alapvetően eltérő.


A Crohn-betegeket jelentős sugárterhelés érheti

A Crohn-betegségben szenvedők egy részénél, az ismételt CT-vizsgálatok során elszenvedett nagymértékű sugárterhelés miatt magasabb lehet rákos megbetegedések kialakulásának kockázata, állítják a kutatók.


Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindrómát (irritable bowel syndrome - IBS) vissza-visszatérő hasi fájdalmak és megváltozott székelési szokások jellemeznek. 10-15%-os gyakorisággal fordul elő a népesség körében, így egyike a gasztroenterológusok (a gyomor-bélrendszerrel foglakozó belgyógyászok) és háziorvosok által leggyakrabban látott kórképeknek.


| 2 | | |

Web Design & Development Prowebshop