IBS, a „rejtőzködő” betegség - Az irritált bél meggyógyítható!

A nyugati népesség 15-20 százaléka szenved irritált bélszindrómában, IBS-ben. A nőket háromszor gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A betegség bármely életkorban kialakulhat, leggyakoribb a 45-64 évesek körében. Tünetei sokfélesége és változatossága miatt sokáig nehézséget okozott diagnosztizálása, gyógyítása, mára azonban mindkét területen jelentős előrelépés történt…


Gyulladásos bélbajok - A Crohn-betegség és a kolitisz újfajta terápiája

Görcsös hasi fájdalmak, vissza-visszatérő láz, hőemelkedés, véres és nyákos hasmenés, étvágytalanság, fogyás, ízületi fájdalmak. A titokzatos gyulladásos bélbetegségek tünetei riasztóak, okaik pedig jórészt tisztázatlanok. Kezelésük terén is csak az utóbbi években bukkantak fel új, eredményesnek ígérkező gyógymódok...


A Crohn-betegség és a fridzsider

A Crohn-betegség elterjedése 20. század második felében sok fejtörést okoz az orvosoknak. Nagy-Britanniában mintegy 30-40 ezer ember szenved ebben a betegségben, évente körülbelül 3 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak.


A béltuberkulózis

A tuberkulózis krónikus bakteriális fertőzés, melyet a Mycobacterium tuberculosis okoz. Leggyakoribb előfordulása a tüdő, amikor a kórokozó emberről emberre terjed primer tüdőtébécé esetén, de egyéb szervek is megbetegedhetnek.


Ha baj van a bélben…

A legtöbben nem is sejtik, hogy a bélrendszer nemcsak az emésztés és a felszívódás helye, hanem fontos immunszerv is. Az ellenálló képesség fegyvertárának legalább 60-70%-át a bélnyálkahártyában található nyirokerek és nyirokcsomócskák alkotják. Ezért a bélrendszer állapota, működése és egészsége döntően meghatározza, hogy ki mennyire képes megküzdeni a fertőzésekkel, a betolakodó kórokozókkal…


Intelligens has: áteresztő bélszindróma

Az áteresztő bélszindróma, hála zavaros étkezési szokásainknak, a legtöbbször értelmetlen antibiotikumszedésnek, a gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és a szteroidok mértéktelen fogyasztásának, egyre több ember számára okoz komoly gondot. Sajnos csak az orvosok igen kis része az, aki foglalkozik vele, vagy egyáltalán gondol rá, amikor már sokadszorra keresi fel betege szűnni nem akaró hasi panaszai miatt. A probléma ráadásul számtalan egyéb szövevényes tünetet, bajt hoz magával, gyakran a krónikus fejfájás, az ízületi gyulladás, az allergiák vagy túlérzékenységi reakciók, az állandó kimerültség és a legyengült immunrendszer előfutára.


Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A kifekélyesedő vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) idült kórkép, amelyben a vastagbél gyulladttá válik és kifekélyesedik, ami vérzéses hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal jár. A betegség bármely életkorban elkezdődhet, de rendszerint 15 és 30 év között indul. A betegek csekély hányadánál az első panaszok 50 és 70 éves kor között kezdődnek.


Crohn betegség kezelése és kórjóslata

A betegségnek ismert gyógymódja nincs, de számos kezelési mód csökkenti a gyulladást és enyhíti a tüneteket. A görcsök és a hasmenés antikolinerg szerekkel, difenoxiláttal, loperamiddal, szagtalanított ópium tinktúrával vagy kodeinnel enyhíthető.


Crohn-betegség

A Crohn-betegség (regionális bélgyulladás, granulomatózus ileitisz, ileokolitisz, ileitisz terminálisz) a bélfal idült gyulladása. A betegség jellegzetesen a bélfal teljes vastagságára, annak minden rétegére kiterjed. Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbél - ileum) és a vastagbelet (kolon) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat, a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig, még a végbelet körülvevő bőrt is beleértve.


Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma az egész tápcsatorna mozgásának a zavara, amely hasi fájdalommal, székrekedéssel és hasmenéssel jár. A betegség nőkben háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. E kórképben a tápcsatorna sok ingerrel szemben különösen érzékeny. Stressz, étrend, gyógyszerek, hormonok vagy enyhe ingerek a tápcsatorna rendellenes összehúzódását okozhatják


| | | 4 |

Web Design & Development Prowebshop