Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Emésztőrendszeri megbetegedések diagnosztikája »

Felfújódó tabletta, mint a gömbhal

Tudósok olyan kocsonyás tablettát fejlesztettek ki, amely a gyomorba jutva pingponglabda méretűre fújódik fel, akár egy gömbhal, és monitorozza a gyomor belsejét. A Massachussetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a Nature Communications című folyóiratban közölték tanulmányukat.


Vastagbéltükrözés: nem muszáj fájnia!

Sokan a legrettegettebb vizsgálatok között tartják számon a vastagbéltükrözést, holott számos lehetőség van arra, hogy a kolonoszkópia ne okozzon fájdalmat.


Ígéretes a virtuális kolonoszkópia

Az Egyesült Államokban a második vezető halálok a vastagbélrák, amelyben az American Cancer Society adatai szerint tavaly több mint 57 ezren haltak meg. A korán felismert betegség gyógyítható, ezért 50 év felett mindenkinek ajánlott a szűrés.


Kétségek a virtuális kolonoszkópiát illetően

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent kutatás arról számol be, hogy a vastagbélrák szűrésénél a betegek számára előnyösebbek a hagyományos módszerek, mint a „virtuális” eljárás.


Röntgenvizsgálatok

A röntgenvizsgálatokat gyakran alkalmazzák az emésztőrendszeri betegségek esetén. Az egyszerű (natív) hasi röntgenfelvételhez, a has alapvető radiológiai vizsgálatához nincs szükség a beteg előkészítésére. Általában bélelzáródás vagy bélhűdés, esetleg a hasüregen belüli szabad levegő kimutatására használatos. A vizsgálattal egyes szervek, mint a máj, a vesék és a lép megnagyobbodása is látható. A báriummal végzett vizsgálatok gyakran több információt nyújtanak. Miután a vizsgált személy lenyelte a báriumot, az fehér színben ábrázolódik a röntgenfelvételen, kirajzolja a tápcsatornát, és megmutatja a nyelőcső, a gyomor, valamint a vékonybél kontúrjait és felszínét. A kontrasztanyag összegyűlik a kóros területeken; így ábrázolja a fekélyeket, daganatokat, nyálkahártya-sérüléseket és a nyelőcső visszértágulatait. A felvételeket bizonyos időközökben megismételve meghatározható, hogy a bárium meddig jutott el a tápcsatornában. Átvilágító ernyőt használva megfigyelhető, amint a bárium végighalad az emésztőrendszeren. Ez a folyamat szintén lefényképezhető későbbi kiértékelés céljából. A kontrasztanyag mozgását követve a bélrendszerben, az orvos láthatja, hogy milyen a nyelőcső és a gyomor működése, megállapíthatja, hogy izommozgásuk (perisztaltikájuk) normális-e, és meg tudja mondani, hogy az étel elakad-e a tápcsatornában. A bárium beöntés formájában is beadható, így a vastagbél körvonalait rajzolja ki. Így a röntgensugarak megmutathatják a polipokat, daganatokat vagy egyéb szerkezeti eltéréseket. Ez a beavatkozás görcsös fájdalmat idézhet elő, ami kisebb-nagyobb kellemetlenséget jelent. A bárium akár szájon át, akár beöntésben adva végül is a széklettel ürül ki, amit krétafehérre színez. A kontrasztanyagot a vizsgálat után lehetőleg gyorsan el kell távolítani a belekből, mert jelentős székrekedést okozhat. A kiürülés enyhe hashajtóval meggyorsítható.


Hasi ultrahangvizsgálat

Az ultrahang vizsgálószerkezet hangllámok segítségével állít elő képeket a belső szervekről. Képes megmutatni több szerv, például a máj és a hasnyálmirigy méretét, alakját, de még a bennük lévő kóros területeket is.


Gyomor-nyombél szondázás

A szondázás során egy vékony, hajlékony műanyag csövet vezetnek az orron vagy a szájon keresztül a gyomorba vagy a vékonybélbe. Ezt a beavatkozást diagnosztikus és terápiás céllal is végezhetik. Bár a szondázás öklendezést és hányingert okozhat, nem fájdalmas. A szonda méretét a céltól függően választják meg.


Hascsapolás

A hascsapolás (paracentézis) során egy tűt vezetnek a hasüregbe, amin keresztül eltávolítják a benne lévő folyadékot. Normálisan a hasüregben a belek között csak igen kis mennyiségű folyadék található. Bizonyos körülmények között azonban felszaporodhat, így például a gyomor vagy a belek kilyukadásakor, májbetegség és rosszindulatú daganat esetén, vagy a léptok megrepedése következtében. Az orvos akkor folyamodik a hascsapoláshoz, ha elemzés céljára kell mintát vennie, vagy el kell távolítania a jelentős mennyiségű folyadékot.


Laparoszkópia

A laparoszkópia a hasüreg endoszkópos vizsgálata.


Nyelőcső vizsgálat

A báriummal végzett röntgenvizsgálatot, amikor a beteg bárium tartalmú kontrasztanyagot nyel le, gyakran végzik a nyelőcső (özofágusz) vizsgálata esetén.


hirdetés