Hirdetés

3D ultrahang vizsgálat az emésztőszervek betegségeinél

A mindennapokat megnehezítő stressz és a rendszertelen táplálkozás sok esetben okoz emésztőszervi panaszokat. A gyomor és a belek vizsgálatánál, levegős szervek lévén, az ultrahangtechnikának korlátozottak a lehetőségei, azonban a 3D ultrahang bizonyos esetekben mégis nagy segítséget jelent, elsősorban a betegségek szűrésében. A módszer jelentőségéről Dr. Puhl Mária radiológusorvost kérdeztem.

3D ultrahang |

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):47-47   Celsus Kft.

ideál: Milyen, emésztőszerveket érintő betegségeknél van komoly szerepe a 3D ultrahangnak?

– Mint minden szervnél, az emésztőszerveknél is lehetnek jó- és rosszindulatú elváltozások . Az előbbieken belül megkülönböztetjük a gyomornál és a bélrendszernél leggyakrabban gyulladásos betegségeket és a jóindulatú daganatokat . Ezek kiszűrésében van jelentős szerepe a 3D ultrahangnak. A teljes hasi ultrahangvizsgálat során a gyomor-bél rendszeren kívül minden más hasi szervet – a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, veséket, lépet, prosztatát, hólyagot, nőgyógyászati szerveket – is megnézünk, így az átfogó vizsgálatból azonnal kiderül, hogy az emésztőszervek valamelyikével vagy más hasi területen lévő szervvel lehet-e probléma.

A negatív lelet is sokat elárul

ideál: Mit lehet tenni abban az esetben, ha a betegség gyanúja az emésztőszervekre terelődik, hiszen az ultrahang lehetőségei e szervek esetében korlátozottak?

Valóban így van, ezért a vizsgálatnak inkább szűrőfunkciója van . Az emésztőszervi megbetegedésnél nagyon értékes az az információ, hogy a problémának nincsenek ultrahanggal látható jelei. Ez azt jelenti, hogy bár a betegség fönnáll, de nincs olyan előrehaladott állapotban, melyet már az ultrahang kimutatna. Tehát inkább funkcionális és szabályozási zavar okozza, nem strukturális károsodás.

ideál: Milyen jellegű és mértékű az az emésztőszervi elváltozás, melyet már kimutat az ultrahang?

– A májon, az epehólyagon és a hasnyálmirigyen kívül a gyomor és a belek falát is jól lehet vizsgálni. Amennyiben ezen a területen megvastagodás vagy vizenyősség látszik, az már komoly jele a betegségnek – gyulladásnak, fekélynek. Sok esetben csak a szervek környezetében látható eltérések, indirekt jelek látszanak, melyek arra utalnak, hogy hol keressük tovább a bajt. Amíg ilyen elváltozás nem mutatkozik, addig a betegnek nem extrémen súlyos az állapota. Persze ettől kezelés, pl. emésztésserkentők, enzimek, székletrendezők szükségesek lehetnek.

A gyomorfekély is ábrázolható

ideál: A gyomorfekély, mint gyakori betegség, vizsgálható-e ultrahanggal?

– Maga a fekély nem látható ultrahanggal, mert a gyomor belső felszínén felületesen van jelen. Ám vannak olyan módszerek, melyek az ultrahang számára is valamelyest lehetővé teszik a gyomor belsejének vizsgálatát. Ha sok folyadékot itatunk a beteggel a vizsgálat előtt/alatt, majd különböző pozíciókba fektetjük, akkor fel lehet fedezni a gyomorban lévő elváltozásokat, ugyanis ilyenkor a levegő helyzete változtatható, és így egy-egy terület vizsgálhatóvá válik, a folyadék pedig a 3-dimenziós technika működését lehetővé teszi. Ilyen vizsgálatoknál nagyon fontos szerepe van a 3D precizitásának és jó képfelbontásának, mert ennek köszönhetően – a 2D-vel ellentétben – képes észlelni a belső elváltozásokat.

ideál: Ez azt jelenti, hogy a 3D létezésének köszönhetően kikerülhető az endoszkópos vizsgálat?

– Az ultrahang sajnos még a legjobb feltételek mellett sem tud mindenre választ adni. Ezért, ha valamilyen probléma merül fel a gyomorban, akkor némely esetben muszáj elvégezni a tükrözéses vizsgálatot, ugyanis az ultrahang csupán az elváltozást képes kimutatni, de szövettani diagnózist nem tud adni. Ám szűrésre rendkívül jó és kíméletes a 3D ultrahang.

Bélgyulladások vizsgálata

ideál: A belek esetében milyen betegségnél lehet fontos szerepe a 3D ultrahangvizsgálatnak?

• A vakbélgyulladás gyakran súlyos állapothoz vezethet, diagnózisában a tünetek és a laborleletek mellett nagyon fontos szerepe van az ultrahangnak.

• A vékony- és a vastagbélgyulladás általában fiatal korban kezdődik, és többnyire végigkíséri a beteg életét, ezért állandó, rendszeres kontrollt igényel. Így ennél a betegségnél nagy jelentősége van a 3D ultrahangnak, egyrészt mert akut stádiumban elég gyakran kell kontrollvizsgálatot végezni, és nem lehet ennyiszer tükrözni vagy CT-be fektetni a beteget, valamint a 3D ultrahang segítségével a vastagbél állapota kitűnően követhető. A 3D további jelentősége, hogy az elváltozás környezetét is jól tudja vizsgálni, ezért képes megmutatni, hogy az milyen irányban terjed, és mely egyéb szerveket érint, illetve veszélyeztet.

Daganatszűrésre is jó

ideál: A gyomor-bél rendszeri daganatok milyen esetekben vizsgálhatók 3D ultrahanggal?

– Ezzel a módszerrel akkor lehet észrevenni a daganatot, ha az olyan méretű, hogy a gyomor- vagy bélfalon megvastagodást okoz, környezete felé terjed, esetleg szűkületet idéz elő. A belekben kialakult egy-egy kisebb polip a redők között megbújhat, ezért minimális eséllyel látható. Kivétel ez alól a végbél, ugyanis ezt a területet egy, a végbélbe helyezhető speciális vizsgálófejjel lehet megtekinteni , mely segítségével a végbél belső fala és környezete precízen vizsgálható.

Milyen panaszokkal érdemes 3D ultrahangos emésztőszervi vizsgálatra menni?

  • puffadás, görcs, hasi fájdalom
  • véres széklet
  • székrekedés, valamint
  • hasmenés
  • láz esetén fontos ultrahangvizsgálatot készíteni, ugyanis ennek segítségével ki lehet szűrni, hogy melyik hasi szervvel van a probléma, majd az célirányosan tovább vizsgálható
  • góckeresés céljából: sok góctünet hátterében áll emésztőszervi elváltozás.
  • daganatos betegségek szűrésére, kontrolljára kiváló a jobb felbontású 3D ultrahang
  • gyulladások rendszeres kontrollja céljából, valamint
  • megelőzés érdekében mindenkinek ajánlatos évente egyszer csináltatni egy hasi ultrahangot, akkor is ha nincsenek panaszai.

Sz. T.

3D ultrahang

2004-06-20 20:22:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop