Ígéretes a virtuális kolonoszkópia

Az Egyesült Államokban a második vezető halálok a vastagbélrák, amelyben az American Cancer Society adatai szerint tavaly több mint 57 ezren haltak meg. A korán felismert betegség gyógyítható, ezért 50 év felett mindenkinek ajánlott a szűrés.

virtuális kolonoszkópia | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az eddig legáltalánosabban alkalmazott módszer a kolonoszkópia, amelynek során egy apró kamerát vezetnek fel a végbélen át a vastagbélbe. Az eljárásnál egyszersmind szövetmintát is vesznek. Elfogadott módszerek továbbá az irrigoszkópia, a székletvizsgálat, valamint a szigmoidoszkópia, amellyel a kolonoszkópia során vizsgáltnál rövidebb bélszakaszt lehet vizsgálni.

A computertomográfiás kolonoszkópia röntgensugár és számítógépes programok segítségével kívülről készít meglehetősen tiszta képet a vastagbélről. Kevésbé invazív, mint a kolonoszkópia, de ehhez is szükséges hashajtók szedése vagy beöntés, amit a legtöbben elutasítanak.

Az eljárás ígéretes, de ma még nem helyettesítheti a hagyományos vizsgálatot, állítják a szakemberek. Elsősorban azoknál alkalmazható, akik a hagyományos módszereket elutasítják. Sok gyakorlati kérdést is tisztázni kell még, többek közt a szabványosítást, a beteg előkészítését és a vizsgálat eredményeinek értelmezését, mielőtt a CT-kolonoszkópiát rutinszerűen alkalmazni lehetne a klinikai gyakorlatban, állítja az eljárás értékelésére felkért szakértői csoport.

Reuters
| virtuális kolonoszkópia
2005-06-05 15:37:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop