Kétségek a virtuális kolonoszkópiát illetően

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent kutatás arról számol be, hogy a vastagbélrák szűrésénél a betegek számára előnyösebbek a hagyományos módszerek, mint a „virtuális” eljárás.

colonoscopia, virtuális colonoscopia, kolonoszkópia | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A kutatások kimutatták, hogy valóban rákmegelőző lehet a kolonoszkópia, amelynek során az orvos a vastagbélbe helyezett optika segítségével deríti fel és távolítja el a polipokat.

Azok, akik szeretnék elkerülni a hagyományos, invazív eljárást, az ún. virtuális kolonoszcopiát részesítik előnyben, amely számítógéppel generált háromdimenziós képet készít.

Egy korábbi tanulmány szerint a virtuális vizsgálattal éppen olyan jó eredményeket lehet elérni, mint a hagyományossal. Az újonnan megjelent kutatási eredmények azonban mást mondanak: a virtuális vizsgálat bíztató, de még nem megbízható. Az eredmény változó, a vizsgáló gyakorlottságától függ.

Kilenc amerikai és brit egészségügyi központban 600 beteg eredményeit mérték fel, és a kutatók megállapították, hogy a hagyományos vizsgálattal kimutatott rákmegelőző állapotoknak csupán mintegy 39-55 százaléka volt kideríthető az új eljárással.

CBS News
| colonoscopia, virtuális colonoscopia, kolonoszkópia
2005-06-08 16:05:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop