Vastagbéltükrözés: nem muszáj fájnia!

Sokan a legrettegettebb vizsgálatok között tartják számon a vastagbéltükrözést, holott számos lehetőség van arra, hogy a kolonoszkópia ne okozzon fájdalmat.


Felfújódó tabletta, mint a gömbhal

Tudósok olyan kocsonyás tablettát fejlesztettek ki, amely a gyomorba jutva pingponglabda méretűre fújódik fel, akár egy gömbhal, és monitorozza a gyomor belsejét. A Massachussetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a Nature Communications című folyóiratban közölték tanulmányukat.


Hascsapolás

A hascsapolás (paracentézis) során egy tűt vezetnek a hasüregbe, amin keresztül eltávolítják a benne lévő folyadékot. Normálisan a hasüregben a belek között csak igen kis mennyiségű folyadék található.


Negatív kolonoszkópiát nem szükséges rendszeresen ismételni

Elegendő kevésbé invazív vizsgálati módszereket alkalmazni a későbbiekben a vastagbélrák szűrésére azoknál az embereknél, akiknek kolonoszkópiás vizsgálata negatív lett - vélik amerikai kutatók.


Ígéretes a virtuális kolonoszkópia

Az Egyesült Államokban a második vezető halálok a vastagbélrák, amelyben az American Cancer Society adatai szerint tavaly több mint 57 ezren haltak meg. A korán felismert betegség gyógyítható, ezért 50 év felett mindenkinek ajánlott a szűrés.


Kétségek a virtuális kolonoszkópiát illetően

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent kutatás arról számol be, hogy a vastagbélrák szűrésénél a betegek számára előnyösebbek a hagyományos módszerek, mint a „virtuális” eljárás.


3D ultrahang vizsgálat az emésztőszervek betegségeinél

A mindennapokat megnehezítő stressz és a rendszertelen táplálkozás sok esetben okoz emésztőszervi panaszokat. A gyomor és a belek vizsgálatánál, levegős szervek lévén, az ultrahangtechnikának korlátozottak a lehetőségei, azonban a 3D ultrahang bizonyos esetekben mégis nagy segítséget jelent, elsősorban a betegségek szűrésében. A módszer jelentőségéről Dr. Puhl Mária radiológusorvost kérdeztem.


Hasi ultrahangvizsgálat

Az ultrahang vizsgálószerkezet hangllámok segítségével állít elő képeket a belső szervekről. Képes megmutatni több szerv, például a máj és a hasnyálmirigy méretét, alakját, de még a bennük lévő kóros területeket is.


Gyomor-nyombél szondázás

A szondázás során egy vékony, hajlékony műanyag csövet vezetnek az orron vagy a szájon keresztül a gyomorba vagy a vékonybélbe. Ezt a beavatkozást diagnosztikus és terápiás céllal is végezhetik. Bár a szondázás öklendezést és hányingert okozhat, nem fájdalmas. A szonda méretét a céltól függően választják meg.


Laparoszkópia

A laparoszkópia a hasüreg endoszkópos vizsgálata.


1 |

Web Design & Development Prowebshop