Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Divertikulum »

Vegetáriánusoknál sokkal ritkább egy kellemetlen bélbetegség

Európában minden ötödik-tízedik embernek vannak kisebb-nagyobb kitüremkedések, latinul divertikulumok a belein. Ezekben bármikor előfordulhat gyulladás, mely sok panasszal járhat, de a vegetáriánus étrenden élők között ez lényegesen ritkábban fordul elő.


Divertikulózis

A divertikulózis divertikulumok jelenléte, rendszerint a vastagbélben. Divertikulum bárhol kialakulhat a vastagbélen, de a leggyakoribbak a szigmabélen, mely közvetlenül a végbél (rektum) előtti utolsó vastagbélszakasz. A divertikulum a bélfal gyenge pontján dudorodik ki, rendszerint ott, ahol egy verőér fúrja át a vastagbél izomrétegét. A görcsök következtében növekszik a nyomás a vastagbélben, így több gurdély képződik, illetve a már meglévők növekednek.


Divertikulitisz

A divertikulitisz egy vagy több divertikulum gyulladása vagy befertőződése. A divertikulitisz sokkal ritkább 40 éves kor alatt, mint felette. Azonban bármely életkorban súlyos állapothoz vezethet. A divertikulitisz miatt műtétre kerülő 50 évnél fiatalabb betegek között háromszor annyi a férfi, mint a nő. Hetven éves kor felett ez az arány megfordul.


hirdetés