A vastagbél-diverticulosisról

A vastagbél nyálkahártyája sérvszerűen kitüremkedik a bél izmos rétegén keresztül a hasüreg felé.

diverticulosis, nyálkahártya-kitüremkedés | Gyógy-ír   Kisalföld | Pécsi, Gy.
A diverticulumképződés fő helye a vastagbél, bár ritkán az emésztőtraktus más helyén (pl. nyelőcső, gyomor, vékonybél) is keletkezhet.

I. Az elváltozás lényege

A vastagbél nyálkahártyája sérvszerűen kitüremkedik a bél izmos rétegén keresztül a hasüreg felé. A diverticulumképződés fő helye a vastagbél, bár ritkán az emésztőtraktus más helyén (pl. nyelőcső, gyomor, vékonybél) is keletkezhet.

II. Gyakoriság

A fejlett országokban az előfordulás 10 százalék körül van. 40 év alatt ritka, míg a gyakoriság 60 év felett 50 százalékra nő. Feltehetően a táplálkozási szokásokkal függ össze, hogy a század elején ez az eltérés ritkaságnak számított, míg most a 60 év felettiek felénél megtalálható. Jelentősek a különbségek a földrajzilag és etnikailag különböző embercsoportok között. Afrikában és Ázsiában ritkább az előfordulása, mint Európában. A különbség fő oka a civilizált országok lakóinak alacsony rostfogyasztása.

III. Tünetek

A diverticulosis az esetek 70 százalékában ártalmatlan melléklelet, amelyet műtét, endoszkópia vagy bélröntgenvizsgálat során fedeznek fel. Bal oldali alhasi fájdalom, néha görcs a leggyakoribb tünet. A szigmabél néha fájdalmas köteg formájában tapintható a bal alhasban.

Diverticulitis: a diverticulumhoz közel eső bélfal gyulladása. Oka lehet a diverticulum fedett perforációja. A diverticulosisban szenvedők mintegy 10-20 százalékában alakul ki deverticulitis életük folyamán. Erős hasi fájdalom, láz kíséri. A láz hidegrázással szokott jelentkezni. Gyakori tünet az émelygés, hányinger, a székletrend megváltozása.

Vérzés: a diverticulosisban szenvedő betegek 10-30 százalékában fordul elő vérzés, mely az esetek 3-5 százalékában súlyos vérveszteséggel járhat. Idős emberek életveszélyes alsó tápcsatornai vérzésének leggyakoribb oka a diverticulosis.

IV. Elkülönítés, kezelés

A vastagbélrák és a diverticulosis hasonló korosztály betegsége. Gyanújelek esetén fontos az időbeni kivizsgálás és a diagnózisnak megfelelő kezelés.

A diverticulosisban szenvedő, panaszos betegek 85 százaléka a gyógyszeres kezelésre jól reagál. Egyes esetekben sebészeti beavatkozás szükséges. A betegek egy része az első kórházi kezelést igénylő epizód után 5 éven belül ismét kórházi ellátást igényel. Az első attak után a legtöbb betegnek visszatérő panaszt okoz a diverticulosis, kevés esetben tartós a panaszmentesség. A gyógyszeres kezelés célja a fertőzés megszüntetése és a gyulladásos szövődmények megelőzése.

V. Megelőzés

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a diverticulosisszal járó szövődmények kialakulását.

| diverticulosis , nyálkahártya-kitüremkedés
2007-11-20 11:33:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop