Hirdetés

Diverticulosis és a diverticulitis

A vastagbél diverticulumai a bélnyálkahártya kitüremkedései azokon a helyeken, ahol az erek belépnek a bélfalba, hasonlóan ahhoz, amit a vékonybél esetében leírtunk.

divertikulum, divertikulózis, divertikulitisz |

Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.

Mivel falukat csak nyálkahártya alkotja és izomréteget nem tartalmaznak, összehúzódásra képtelenek, s így tartalmukat nem tudják kiüríteni. Végig az egész vastagbélben megtalálhatók, de a végbélben és a felszálló vastagbélben kevesebb van, míg a többi helyeken igen nagy számban lehetnek jelen.

Általában a 40 éves kor után alakulnak ki, gyakrabban férfiakban. Létrejöttükben a bélüregben uralkodó nyomásnak van szerepe, így a kövérség és a székrekedés hajlamosító tényezők. A diverticulumok az esetek nagy részében nem okoznak panaszt, és sokszor csak mellékleletként mutatjuk ki őket. Ezért nem szabad a tünetmentes diverticulumokat betegségnek tekinteni, csak akkor mondhatjuk ki, hogy a panaszokért felelősek lehetnek, ha egyéb okot nem tudunk kimutatni.

A diverticulosis akkor válik klinikai problémává, amikor a tartalom nem tud kiürülni, pangás, a baktériumok elszaporodása jön létre, ami gyulladáshoz, tályogképződéshez vezet.

A vékony fal miatt a folyamat hamar ráterjed a környezetre, ahol szintén gyulladás és a bélfalnak a diverticulum helyének megfelelő letapadása jön létre. A gyulladásos területen az összenövéseknek megfelelően jól tapintható és fájdalmas rezisztencia alakul ki, többnyire a szigmabélnek megfelelően, mivel itt a leggyakoribb a diverticulumok előfordulása. A gyulladás miatt részleges bélelzáródás, görcsök és székrekedés léphet fel, néha azonban a székrekedés hasmenéses periódusokkal oldódik meg átmenetileg.

Ha a tályog áttör és nem a bélüreg felé, hanem a bél körüli térbe ürül ki, akkor súlyos következmények, fisztulajáratok alakulnak ki a környező szervek felé, mint a hüvely, gáttájék, hólyag, és kóros összeköttetések jöhetnek létre a különböző bélszakaszok között is.

Ilyenkor az adott szerv funkciója károsodik, és kialakulnak a szervre jellemző betegségtünetek (például hólyaggyulladás). Ha a gyulladások gyakran jelentkeznek, akkor egy idő után a kötőszövet-felszaporodás miatt szűkületek alakulhatnak ki a bélben. Perforáció a szabad hasüreg felé a heves gyulladás és az azt kísérő külső bélfal letapadása miatt általában ritka.

Diagnózis

A jellemző klinikai tünetek iránymutatóak lehetnek, de a diverticulumok vastagbéltükrözéssel és röntgenvizsgálattal deríthetők fel. Diverticulitis esetén azonban a röntgenvizsgálat nem ad egyértelmű segítséget, mert a gyulladásos izzadmánnyal kitelítődött tasakba nem jut be a kontrasztanyag, és sokszor a vastagbélszakasz görcse és a gyulladás miatti kontúregyenetlenség még félrevezethető is lehet, mert daganatos folyamattól nem különíthető el. Ilyen esetben döntő lehet a vastagbél tükrözéses vizsgálata. Óvatosnak kell lennünk azonban, mert a tükrözés során a bél feszülése, mozgatása felszakíthatja a tályogot, és a bél átlyukadását is előidézheti.

A diverticulosis önmagában tehát nem tekinthető betegségnek, ezért nem is kezeljük a diverticulumokat, legfeljebb felhívjuk a beteg figyelmét arra, hogy kerülje a gyulladást okozó, nyálkahártya-izgató ételeket, és diétás rostokban gazdag étrendet tartson.

Ebből a szempontból a fel nem szívódó és jó vízkötő képességgel rendelkező korpa ajánlható abból a célból, hogy megelőzzük a diverticulum tartalmának pangását és a pangó tartalomban a gyulladást okozó baktériumok elszaporodását. A korpa ugyanis mintegy "kismirglizi" a diverticulumban megtapadt béltartalmat.

Heveny gyulladás esetén ágynyugalom, antibiotikum, görcsoldó adása jön szóba. Lehetőleg nem izgató hatású (paraffin) hashajtóval puha széklet biztosítására törekszünk.

Szövődmény esetén természetesen műtéti megoldás szükséges, a megfelelő bélszakasz eltávolításával.

divertikulum, divertikulózis, divertikulitisz

2007-11-20 12:19:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop