Divertikulózis

A divertikulózis divertikulumok jelenléte, rendszerint a vastagbélben. Divertikulum bárhol kialakulhat a vastagbélen, de a leggyakoribbak a szigmabélen, mely közvetlenül a végbél (rektum) előtti utolsó vastagbélszakasz.


Divertikulitisz

A divertikulitisz egy vagy több divertikulum gyulladása vagy befertőződése. A divertikulitisz sokkal ritkább 40 éves kor alatt, mint felette. Azonban bármely életkorban súlyos állapothoz vezethet.


Vegetáriánusoknál sokkal ritkább egy kellemetlen bélbetegség

Európában minden ötödik-tízedik embernek vannak kisebb-nagyobb kitüremkedések, latinul divertikulumok a belein. Ezekben bármikor előfordulhat gyulladás, mely sok panasszal járhat, de a vegetáriánus étrenden élők között ez lényegesen ritkábban fordul elő.


„Túlnyomás” a hasban

A divertikulózis gyakran sokáig rejtetten maradó probléma, amelynél a vastagbél bizonyos részein kisebb kiöblösödések jelennek meg. Megelőzhető? Kezelhető?


A vékonybél diverticulumai

A vékonybélben ritkán fordul elő kiboltosulás, veleszületett és szerzett formában, leginkább a vékonybél felső szakaszán.


Diverticulosis és a diverticulitis

A vastagbél diverticulumai a bélnyálkahártya kitüremkedései azokon a helyeken, ahol az erek belépnek a bélfalba, hasonlóan ahhoz, amit a vékonybél esetében leírtunk.


A vastagbél-diverticulosisról

A vastagbél nyálkahártyája sérvszerűen kitüremkedik a bél izmos rétegén keresztül a hasüreg felé.


Web Design & Development Prowebshop