Hasi görcsök - Mitől fáj a hasam?

Szerveink java része - gyomor, belek, máj, lép, epe, hasnyálmirigy, hashártya, vese, húgyvezeték, húgyhólyag, petefészkek, méh, prosztata - a hasunkban található. De ne feledkezzünk meg az „alkatrészeinket" ellátó erekről és idegekről sem, melyek szintén lehetnek betegek! Ezek közül bármelyik is gyengélkedik, általánosságban azt mondjuk: fáj vagy görcsöl a hasam...

hasi görcs, fájdalom, hasi görcs | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(5):56-57   Celsus Kft. | Bodrog, A.
A szervek elhelyezkedésüknek, illetve kisugárzási zónájuknak megfelelően okozhatnak panaszokat.


FÁJDALOMTÉRKÉP

  • A vesék és a hasnyálmirigy a hátsó régiókban találhatók, így megbetegedésük esetén leggyakrabban inkább deréktáji, hátközépi, illetve elöl, bordaívek alatti keresztirányú, esetleg lefelé rézsút irányú, lágyékba sugárzó fájdalom észlelhető.
  • Az epével kapcsolatos különféle gondok főleg a jobb bordaív alatti, a jobb lapockába, a hátközépbe sugárzó, esetleg a jobb csípőlapát környéki területen jelenhetnek meg.
  • Érdekes módon a máj nem fáj, azonban a májtok feszülése a jobb bordaív alatti feszítő fájdalomban nyilvánulhat meg.
  • A gyomor sokszor a gyomorszájban, a nyombél a jobb bordaív alatt okozhat panaszt.
  • A vékonybelek leginkább a köldök körül, a vastagbelek a hasat „körbekeretezve" fájdogálhatnak.
  • A petefészekgondok elsősorban az alhasban mindkét oldalon alul, a méh és a hólyag betegségei az alhasban középen jelentkezhetnek.
  • A prosztata betegségei az alhasban, a gáttájékon, netán a deréktájékon vezethetnek kellemetlen érzethez.

TOPLISTÁN

A gyomor-, illetve nyombélfekély a stresszdús élet, a dohányzás és a helytelen táplálkozás miatt az elsők között szerepel a fájdalomlistákon.

SOKSZÍNÛ „SZEMÉLYLEÍRÁS"

Mindannyiunk számára jól ismertek a gyomor-bél hurut tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, hőemelkedés vagy láz, hascsikarás vagy hasfájás, esetleg véres, nyákos székürítések. A fájdalom jellegzetességei és helye függ a kiváltó októl, s igen nagy variációkat mutathat megjelenésében aszerint, hogy milyen emberek vagyunk, s hogyan éljük át és tudjuk leírni panaszunkat. ÍGY IGAZ! Sosem egyszerű a kezelőorvos feladata, ha hasi problémával fordulunk hozzá.

ELSŐSEGÉLYHEZ...

Ha ismert, kivizsgált, de rendszeresen visszatérő problémánk van, tartsunk magunknál megfelelő gyógyszert vagy gyógynövénykészítményeket a „katasztrófa" elhárítására, s lehetőleg próbáljuk megelőzni a bajt!

LELKIALKAT KÉRDÉSE IS...

Manapság igen jelentős hányadot tesznek ki az immunbetegségek, mint a colitis ulce-rosa és a Crohn-betegség. Ezek részben pszichoszomatikus rendellenességek is, mert a bennük szenvedők sokszor igen jellegzetes lelki beállítódással rendelkeznek: szorongásra, depresszióra való hajlam, önbizalomhiány. Jellemzője a betegségnek a folyamatos, hosszabb-rövidebb idő után, gyakran valamilyen megterhelésre - stressz, megrázkódtatás, fertőzés, bizonyos ételek - létrejövő kiújulásos epizódok megjelenése, melyek során a fájdalom az érintett bélszakaszon jelentkezik, s okozza az egyéb jellegzetes tüneteket.

NŐI „KIVÁLTSÁG"...

A hölgyek többsége jól ismeri a menzesszel összefüggő görcsöket. Már a vérzés jelentkezése előtt gyakori a feszültségérzés, idegesség, az emlők és a has duzzanata, esetleg émelygés, fejfájás. Némelyek munkaképtelenné is válnak 1-2 napra.

BOLTÍV A BELEKEN

Sűrűn előforduló kórság a diverticulosis, mely a bélen létrejövő, tömlőszerű, kis kiboltosulásokat jelenti. Ezekben a táplálék könnyen elakadhat, így helyi gyulladást s különböző panaszokat okozhat. Jellemzően a kor előrehaladtával alakul ki a bélfal alkotóelemeinek gyengülése miatt, leggyakrabban a leszálló vastagbél mentén.

GÖRNYESZTŐ TÜNET

Külön említést kell tennünk a vakbélgyulladásról, mely nem a vakbél súlyos gyulladása, hanem a róla lecsüngő féregnyúlványé. Ez általában hevenyen jelentkezik, igen erős, görcsös fájdalom, láz, hányás, hasmenés kíséretében. Szinte összegörnyeszti az érintettet. Az összekuporodott helyzet enyhíti az erőteljes fájdalmat, mert így csökken a gyulladt részek, illetve a hashártya feszülése. Az akut, erős tünetekkel járó betegségek közül a bélelzáródást is meg kell említenünk. Ez a bél mechanikus károsodása esetén - például csavarodás, ki- vagy betüremkedés - hozhat létre súlyos panaszokat.

VÁLTOZATOS OKOK

A hasi görcs oka igen változatos lehet: fertőzés, gyulladás, daganat, különféle immun- vagy rendszerbetegségek, műtét utáni maradványtünetek vagy szövődmények, sérülések vagy egyéb mechanikai jellegű károsodások, például megtöretés, meg-csavarodás, kitüremkedés, elzáródás.

HADAK ÚTJÁN

Ki ne hallott volna epés görcsről vagy epeköves rohamról? Aki pedig már átélte, elmondhatja magáról: „Megjártam a hadak útját!" Ebben az esetben igen erős fájdalomról van szó, mely fejfájással, keserű, sárgás-zöldes epés hányással, esetleg hőemelkedéssel, lázzal jár együtt. Megjelenéséért többnyire bizonyos ételek - paprika, paradicsom, uborka, hagyma, zsiradékok - a felelősek. Némely esetben - ha „gyakorlott epézőről" van szó - az érintett otthon is megkönnyebbülhet, de a rohamnak sokszor csak a kórházi kezelés vet véget.

ÉLETVESZÉLYBEN...

A hasnyálmirigy heveny gyulladása életet veszélyeztető állapot. Az erős fájdalmon túl tünete lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, hőemelkedés vagy láz, esetleg köldök körüli elszíneződés kialakulása. Azonnali kórházi kezelést igényel, ellentétben a krónikus hasnyálmirigy-gyulladással, mely a tartós fájdalom esetenkénti fellángolásával jár. Ennek oka a hasnyálmirigy kapacitásának kimerülése: nem képes már megfelelő mennyiségű emésztőenzim termelésére, így tökéletlen lesz a tápanyagok feldolgozása, s ez hasmenésben, illetve jelentős mértékű fogyásban, hiányállapotok kialakulásában nyilvánul meg.

AMIKOR A FÉRFIAK „SZÜLNEK"...

A vizeletelvezető rendszer részéről görcsös fájdalom leginkább kő-, illetve homokképződés és -ürüléskor jön létre. A kisebb-nagyobb kövek, ha elmozdulnak, elakadhatnak a húgyvezetékben vagy annak hólyagba való beszájadzásánál, s akadályozzák a vizelet normál ürülését. Akik átestek már ilyen rohamon - főleg férfiak -, megismerték a „szülési fájdalmakat". A kövek mellett természetesen súlyos tünetekkel jár a vesemedence-gyulladás is, mely gyakran fertőzés végeredménye. Ebben az esetben az erős deréktáji fájdalom mellett általában magas láz, hidegrázás és zavaros gennyvizelés lép fel.

FONTOS! Lehetőleg mielőbb kórházba kell juttatni a beteget!

ÖNISMERETTEL ELŐNYBEN

A hasi görcsös fájdalomnak számtalan oka lehet, s a diagnózis felállítása sem egyszerű, mivel a szervek egymás ölelésében helyezkednek el, s fájdalmuk több irányba kisugározva sokszor megnehezíti a differenciálást. Az orvos számára nehéz a hasi panaszok feltérképezése még akkor is, ha vizsgálatokat - hasi UH, labor - vesz igénybe. Éppen ezért fontos, hogy ismerjük testünket, s ha bármi komoly változást észlelünk működésében, próbáljuk azt minél jobban megfigyelni s leírni kezelőorvosunknak, mert ez a legfontosabb dolog, amire az orvos támaszkodhat.

dr. Bodrog Andrea

| hasi görcs, fájdalom
2006-05-11 00:44:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop