A felfúvódás kezelése
Gázok képződése a gyomor-bél traktusban egyáltalán nem természetellenes. A táplálékkal naponta legalább három liter levegőt nyelünk le, különösen iváskor.
Kép: The Guardian
Ehhez jönnek még a friss kenyérből és szénsavdús italokból származó gázok. A legnagyobb gázmennyiséget azonban a vastagbél természetes baktériumai, a bélflóra termeli. Ez bontja le az ember számára emészthetetlen táplálékmaradékot és ballasztanyagokat, és eközben gázok termelődnek, mint például a hidrogén, széndioxid és metán.
Ha az ember lelkileg feszült, fájdalmai vannak, gyorsan eszik vagy étkezés közben sokat beszél, a kapkodó levegővétellel több levegőt pumpál a gyomorba és a bélbe, mint amennyit az el tud szállítani. A szaknyelvben ezt aerophagiának (levegőnyelésnek) nevezik. Következménye: kellemetlen puffadás.
A hasnyálmirigy naponta közel másfél liter enzimtartalmú emésztőnedvet ad le a vékonybélnek. Ez nagyon fontos a szénhidrátok, fehérjék, és különösen a zsírok emésztéséhez. Gyulladás esetén vagy a magasabb életkor következtében a hasnyálmirigy teljesítőképessége gyengül. A táplálékot ezért a szervezet hiányosan használja fel. Az emésztetlen táplálékmaradékot a vastagbélben a bélflóra gázképződés közben bontja le.
2022-12-29 11:18:55