Az alkohol sem segít a karácsonyi vacsora emésztésében

Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak.

emésztés, alkohol | InforMed Hírek8   InforMed | MTI
A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt. A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát fogyasztott hozzá. Később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket.

Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg fondüjüket, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.

A vizsgálat eredménye szerint tehát az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.

A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt. A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a British Medical Journal című szaklapban jelent meg szerdán
| emésztés, alkohol
2010-12-16 11:47:37

Web Design & Development Prowebshop