Diszpepszia

A diszpepszia kellemetlen érzés, amit gázosság, teltségérzés, gyötrő vagy égő fájdalom jellemez.

diszpepszia, puffadás, fájdalom, teltségérzés, gázosság | InforMed Hírek14   InforMed

A diszpepsziának számos oka lehet. Néha komoly betegség áll a hátterében, mint a gyomor- vagy nyombélfekély, a gyomorhurut (gasztritisz) és a gyomorrák.

A szorongás is járhat diszpepsziával - feltehetőleg azért, mert az ideges ember nagyokat sóhajt, levegő után kapkod és lenyeli azt, ami azután feszíti a gyomrot és a beleket, böfögést és felfúvódást okozva. Ezenkívül a szorongó ember jobban megéli a kellemetlen érzéseket, így már kisfokú kényelmetlenség is nagyon aggaszthatja.

Tünetek és kórisme

A felhasi vagy mellkasi fájdalom - esetleg kellemetlen érzés - böfögéssel és hangos bélmozgással (bélkorgás) jár. Egyeseknél az étkezés fokozza a fájdalmat, másoknál éppen ez enyhíti a panaszokat. További tünetek a rossz étvágy, a hányinger, a székrekedés vagy hasmenés és a gyakoribb szellentés.

A diszpepsziás beteget gyakran laboratóriumi vizsgálatok végzése nélkül kezelik. Ha történik ilyen vizsgálat, az az esetek közel felében nem mutat semmiféle eltérést. Még ha találnak is valamilyen rendellenességet, az gyakran nem magyarázza az összes panaszt.

Mivel a diszpepszia súlyos betegségnek korai figyelmeztető jele is lehet, bizonyos esetekben mégis sor kerül vizsgálatokra, például akkor, ha a tünetek néhány hétnél tovább tartanak, a kezelés hatástalan, vagy amikor fogyás, esetleg egyéb szokatlan tünetek is társulnak a diszpepsziához.

A laboratóriumi vizsgálatok közé tartozik általában a teljes vérképvizsgálat és a vér kimutatása a székletből.

Száloptikás, képalkotásra alkalmas cső (endoszkóp) használható a nyelőcső, a gyomor vagy a bél belsejének a vizsgálatára, valamint a gyomor nyálkahártyájából történő biopszia vételére.

Kezelés

Ha az orvos nem talál alapbetegséget, a tüneteket kezeli. Savkötő vagy H2-blokkoló adásával lehet egy rövid ideig próbálkozni. Ha a gyomor nyálkahártyája Helicobacter pylorival fertőzött, az orvos rendszerint eradikációs antibiotikum-kúrát javasol.

| diszpepszia, puffadás, fájdalom, teltségérzés, gázosság
2017-11-29 23:23:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop