Functionalis dyspepsia - Gyomorpanaszok betegség nélkül?

Az emésztési panaszok (pl. étvágytalanság, hányinger, hasi puffadás, fájdalom, mellkasi égő érzés, böfögés) az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb okát képezik.

funkcionális dyspepsia, gyomorpanasz, emésztési zavar | Gyógy-ír   Kisalföld
A panaszok hátterében sok esetben mégsem mutatható ki szervi elváltozás. Hogyan lehetséges ez? Csak panasz van, de nincs betegség?

A "functionalis dyspepsia" összefoglaló elnevezés. Olyan étkezéssel összefüggő panaszok csoportját jelöli, mint a korai teltségérzés, hasi puffadás, fájdalom, mellkasi égő érzés, böfögés, hányinger abban az esetben, ha a panaszok hátterében semmilyen szervi eltérést nem sikerül kimutatni. Hagyományos értelemben valóban nincsen betegség. Rendellenességről beszélhetünk, ami magukat a panaszokat jelenti. Egyes felmérések szerint a lakosság negyedének vannak functionalis dyspepsiás panaszai.

A panaszok okairól

Mégis furdalhat valakit a kíváncsiság, mi okozza a panaszokat. Az orvoslásban olykor előfordul, hogy azt kell mondanunk, nem tudjuk. Aki ezzel nem elégszik meg, annak azt mondhatjuk, hogy kísérletek eredményei szerint a dyspepsiás betegek gyomorfalmozgása eltér az egészségesekétől, illetve fájdalomküszöbük alacsonyabb az egészségesek fájdalomküszöbénél. Vagyis olyan ingerekre is fájdalommal reagálnak, amik egészségesekben nem okoznának panaszt. A functionalis dyspepsiások között gyakrabban tapasztalunk pszichiátriai eltéréseket, például szorongást, depressziót. Helicobacter pylori. Sokszor vádolják a Helicobacter nevű baktériumot dyspepsiás panaszok okozásáért. A Helicobacter a gyomor- és nyombélfekély kialakulásában valóban bűnrészes. Az eddigi kutatások eredményei alapján ha a dyspepsiás panaszok hátterében fekély nem mutatható ki, nem szükséges a baktérium kiirtása.

A diagnózis felállítása

A dyspepsiás panaszok kivizsgálásához a kikérdezésen és az orvosi vizsgálaton túl hozzátartozhatnak laboratóriumi vérvizsgálatok (vérkép, -süllyedés, vércukor), hasi ultrahang, gastroscopia, colonoscopia. Szakmailag megalapozott az az álláspont, amely szerint a functionalis dyspepsiát diagnosztikus lépések nélkül kezelni kezdik. Amennyiben a kezelés hatására néhány hét alatt a panaszok elmúlnak, a diagnosztikus lépésekre nincs szükség. Terápia. A functionalis dyspepsiás panaszok életmódrendezéssel és gyógyszeresen kezelhetők. A gyógyszereket hatásuk alapján csoportosíthatjuk a gyomor mozgását fokozó, a savtermelést csökkentő, görcsoldó, puffadásgátló csoportokba. Pszichiátriai kezelés a célzott terápiát kiegészítheti.

A beteggondozás

A dyspepsiás panaszok sikeres kezelésének alapfeltétele a jó orvos-beteg kapcsolat. A jó kapcsolat magában foglalja a bizalmi viszonyt és a rendszeres gondozást. Milyen orvoshoz fordulhatnak a dyspepsiás betegek? Első lépésben a háziorvoshoz. Szükség esetén a háziorvos kétféle szakrendelésre irányíthatja a betegeket: gastroenterologiai és pszichiátriai rendelésre. Győrben az I. belgyógyászat gastroenterologiai szakambulanciáján gondozzuk a dyspepsiás panaszokkal jelentkező betegeket.

Célkitűzések

A functionalis dyspepsiás betegek kezelésekor több célt kell kitűzni.

Első cél a helyes diagnózis felállítása, a functionalis dyspepsia elkülönítése szervi betegségektől. Kiemelt fontosságú a daganatos betegségek felismerése. A dyspepsiás panaszok mellett jelentkező figyelmeztető jelek mindenképpen alapos kivizsgálást tesznek szükségessé. Ilyen figyelmeztető jelek a nyelési nehezítettség, a falat elakadása, fogyás, vérszegénység, 45 éves életkor után jelentkező panaszok, a korábban már fennállt panaszok jellegének megváltozása, hátba sugárzó fájdalom, gyakori hányás.

Második cél a diagnózis felállítása után a panaszok minél tökéletesebb csökkentése. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy teljes panaszmentesség nem mindig érhető el. Előfordul, hogy csak mérsékelni sikerül a panaszokat, más esetekben a panaszok egy időre megszűnnek, de később újra jelentkeznek. Harmadik cél a felesleges vizsgálatok elkerülése. Az orvos felelőssége a szükséges vizsgálatok kiválasztása és elvégeztetése. A daganatos betegségtől való félelem miatt végeztetett drága vizsgálatok és a túlzásba vitt orvosi vizitek által okozott emberi és anyagi megterhelés éppolyan hibának tekinthető, mint a panaszok mögött megbújó daganat elnézése.

Kissszótár
  • colonoscopia (lat.): vastagbéltükrözés
  • dyspepsia (gör.): rossz emésztés
  • functio (lat.): működés
  • gastroenterologia (gör.): gyomor-bél betegségekkel foglalkozó belgyógyászati szakterület
  • gastroscopia (gör.): gyomortükrözés

| funkcionális dyspepsia, gyomorpanasz, emésztési zavar
2007-11-20 11:35:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop