Gyomorpanaszok szervi eltérés nélkül

Étkezést követően a felhas területén jelentkezhetnek panaszok: fájdalom, korai teltségérzés, puffadás, émelygés, hányinger. Ezek hátterében nincs minden esetben kimutatható szervi eltérés. Ezt a kórképet funcionális diszpepsziának hívjuk.

funkcionális diszpepszia, emésztési zavarok | InforMed Hírek18   InforMed | Hulló, D.

Előfordul, hogy kórkép fekélyszerű tüneteket okoz, étkezésre és gyomorsavcsökkentő szer bevételére szűnnek a panaszok. Más esetben a panaszok éppen ellenkezőleg, étkezésre fokozódnak, hányinger, émelygés, puffadás, testségérzet jelentkezik. Az utóbbi esetben a gyomor mozgását serkentő szerek nyújthatnak segítséget. A tünetek időnként keveredhetnek is.

A diagnózis felállításához az orvos először kizárja a szervi betegségeket. Általában betegvizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, hasi ultrahang és gyomortükrözés elvégzése elegendő a kórkép megállapításához, sőt az egyes alcsoportok is jól azonosíthatók. Ezek alapján elkezdhető a kezelés, amelynek időtartama általában egy hónap.

Fontos, hogy ha a beteg 45 évesnél fiatalabb, ha régóta fennálló, gyakorlatilag változatlan panaszai vannak, jó az étvágya és nem fogyott, a családi körben rosszindulatú daganat nem fordult elő, és az orvos nem talált szervi eltérést, a funkcionális diszpepszia diagnózisa állítható fel.

A diéta hatásossága tudományosan nem bizonyított. Fekélyszerű panaszok esetén a gyomorsavat fokozó szerek kerülés, étkezésre fokozódó panaszok esetén pedig a gyakori, zsírszegény étkezés ajánlott. A gyógyszeres kezelés elkezdése előtt fontos, hogy a beteg megnyugodjon, hogy nincs súlyos betegsége, és a panaszok jól mérsékelhetők.

A gyógyszerek között több savtermelést gátló készítmény van forgalomban. Helicobacter pylori fertőzés esetén egy hétig tartó antibiotikus kúra szükséges kiegészítésként. Léteznek a gyomor mozgását serkentő szerek is. Kevert panaszok meglétekor a két gyógyszer csoport együtt is adható.

Ha a tüneti kezelés nem hoz javulást, újabb szakorvosi vizsgálat szükséges.


| funkcionális diszpepszia, emésztési zavarok
2020-01-15 18:06:31
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop