Kontaminált vékonybél szindroma- SIBO

Miért SIBO? A SIBO egy betűszó, a small intestinal bacterial overgroth kezdőbetűi után. Lényege, hogy olyan baktériumok jelennek meg a vékonybélben, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk.

| InforMed Hírek29   InforMed | Szendei, K.
Kép: Gut Care

Mi okozza? 

Ez a tünetegyüttes például sebészeti beavatkozás vagy a bélpasszázs lelassulása miatt alakulhat ki. Sok egyéb betegség, például diabetesz is kiválthatja a kialakulását.

A vékonybél kb. 6 méter hosszú, itt keveredik az étel az emésztőnedvekkel, és innen szívódnak fel a tápanyagok a vérbe. A vékonybél felülete két teniszpályányi. Az odakerülő baktériumok felborítják a vékonybél egyensúlyát, és az ezt követő gyulladás pedig felszívódási zavarokat, vitaminhiányokat okoz.

Tünetek

Rendszerint hasmenés, fogyás, felszívódási zavart okoznak. Gyakran társul a puffadás miatt hasi fájdalommal. 

Diagnózis

A diagnózis felállításához a kilégzési teszt után a vékonybéltükrözés a következő lépés (ez se nem a gyomor, se nem a vastagbél vizsgálata), de erre nem biztos, hogy sort kell keríteni. A kórisme felállításában segíthet a kapstula endoszkópia is.

A laborvizsgálatok a felszívódási zavarok következményeit mutatják. Ezeket természetesen pótolni kell (vas, kalcium, B12 injekció, stb.).

Alapterápia az antibiotikum kezelés. Mivel laktóz intoleranciát is okozhat, laktóz mentes diéta is szükséges.

| kontaminált vékonybél szindroma, SIBO
2023-02-20 12:41:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop