Hirdetés

Kontaminált vékonybél szindroma- SIBO

Miért SIBO? A SIBO egy betűszó, a small intestinal bacterial overgroth kezdőbetűi után. Lényege, hogy olyan baktériumok jelennek meg a vékonybélben, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk.

kontaminált vékonybél szindroma, SIBO |

InforMed Hírek29   InforMed | Szendei, K.

Kép: Gut Care

Mi okozza? 

Ez a tünetegyüttes például sebészeti beavatkozás vagy a bélpasszázs lelassulása miatt alakulhat ki. Sok egyéb betegség, például diabetesz is kiválthatja a kialakulását.

A vékonybél kb. 6 méter hosszú, itt keveredik az étel az emésztőnedvekkel, és innen szívódnak fel a tápanyagok a vérbe. A vékonybél felülete két teniszpályányi. Az odakerülő baktériumok felborítják a vékonybél egyensúlyát, és az ezt követő gyulladás pedig felszívódási zavarokat, vitaminhiányokat okoz.

Tünetek

Rendszerint hasmenés, fogyás, felszívódási zavart okoznak. Gyakran társul a puffadás miatt hasi fájdalommal. 

Diagnózis

A diagnózis felállításához a kilégzési teszt után a vékonybéltükrözés a következő lépés (ez se nem a gyomor, se nem a vastagbél vizsgálata), de erre nem biztos, hogy sort kell keríteni. A kórisme felállításában segíthet a kapstula endoszkópia is.

A laborvizsgálatok a felszívódási zavarok következményeit mutatják. Ezeket természetesen pótolni kell (vas, kalcium, B12 injekció, stb.).

Alapterápia az antibiotikum kezelés. Mivel laktóz intoleranciát is okozhat, laktóz mentes diéta is szükséges.

kontaminált vékonybél szindroma, SIBO

2023-02-20 12:41:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop