Mi okozza a puffadást és mit lehet tenni ellene?

A haspuffadásnak több oka is lehet, mindenesetre nagyon kellemetlen érzés, az ember úgy érzi, mintha egy labdát nyelt volna le, vagy vízzel lenne tele a hasa.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

 

A puffadás ritkán jelent komolyabb betegséget. Kivételes esetben májcirrózis vagy szívpanaszok kísérőjelensége lehet. Előfordulhat, hogy a puffadás krónikus bélrenyheség vagy bélelzáródás, esetleg antibiotikum kezelés következménye. Tisztázatlan hátterű erőteljes és tartós puffadás esetén az okokat orvos segítségével kell felderíteni.  

Az alábbiak között mindenki megtalálhatja azokat a rossz szokásokat, amelyek puffadáshoz vezethetnek. 

Túl gyors evés: Igaz, hogy manapság mindenki rohan, de szánjunk az étkezésre legalább 20 percet, és ülve fogyasszuk el az ennivalót. Ha sietünk, nemcsak levegőt nyelünk, de a nagyobb falatok is puffadást okoznak.

Kész szendvicset ebédre: Még a legegészségesebb szendvicsben is igen sok só van, egyetlen kész szendvics az ajánlott napi sófogyasztás akár 20 százalékát is tartalmazhatja. Mivel ez is puffadást okoz, lehetőleg kerüljük.

Nyers káposztafélék: A kel (kínai kel) magas rosttartalma miatt igen egészséges, de éppen ezért és egy emészthetetlen cukor, a raffinóz miatt okoz felfújódást. Ugyanez a hatása a kelbimbónak és a brokkolinak is. Fogyasszuk inkább főzve, ne salátának.

Szívószállal iszunk: A turmixokat, jegeskávékat, koktélokat a felnőttek is szívesen isszák szívószállal, de az így lenyelt levegő is puffadást okoz, még akkor is, ha lassan isszuk.

Készételeket, feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk: Ugyanúgy, mint a szendvicsek, ezek a termékek is túl sok sót tartalmaznak, aki puffadásra hajlamos, kerülje.

Diétás, light termékek: A mesterséges édesítők (aszpartám, szaharin) ártalmatlanok ugyan, de erősen puffasztanak. Ha elhagyjuk az étrendből, szinte azonnali a hatás.

Szénsavas üdítők: A kis buborékok a gyomorban is pezsegnek tovább, és még jobban puffasztanak, ha édesítőt is tartalmaz az ital. Ha semmiképpen sem tudunk lemondani róluk, hagyjuk pár órát állni fogyasztás előtt.

Bab, borsó, lencse: A hüvelyesek nagyon egészségesek magas növényi fehérje tartalmuk miatt, de a bennük levő szénhidrátok emészthetetlenek, azért puffasztó hatásúak. Ajánlatos emésztést serkentő tablettát bevenni, ha ilyesmit fogyasztunk.

Rágógumi, cukorka: Ezek segítenek fogyni vagy leszokni a dohányzásról, de a lenyelt levegő miatt puffadást okozhatnak. Igyunk helyette vizet, ez mozgásban tartja az emésztőrendszert, és megszabadít a felesleges levegőtől.

Túl késői vacsora: Fekvéskor lassul az emésztés, azért nem jó, ha lefekvés előtt eszünk, ajánlatos 3-4 órát várni az utolsó étkezés után. Még jobb, ha egy kis sétát is iktatunk be a vacsora és a lefekvés közé.

Ételallergia: Mostanában divatos a gluténmentes táplálkozás, pedig a legtöbb ember nem gluténérzékeny. Ezzel azonban ne intézzük el a dolgot, ha továbbra is kínoz minket a puffadás, keressük fel az orvost, nincs-e ételallergiánk.

Nehezen emészthető ételek

Akármilyen furcsán is hangzik, a puffadásért legtöbbször az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonaneműk ballasztanyagai a felelősek. Annak ellenére, hogy segítik a természetes bélmozgást és támogatják az egészséges bélflórát - azonban ez utóbbinak először hozzá kell szoknia a "kemény" koszthoz - ezek közül több is félelmetesen "puffasztó" hatású: a káposzta, a hagyma, a hüvelyesek, mint a bab és borsó.

Ezek az ételek viszonylag magas hányadban tartalmaznak nehezen emészthető szénhidrátokat, úgynevezett sztachiozokat és raffinozokat, melyek lebontásához a szervezetben nincsenek enzimek. Ennek megfelelően csak a vastagbélben, a baktériumok révén kerülnek felbontásra, és az ennek során keletkező hidrogéngázok erős puffadást idéznek elő.

Egyesek számára a búza, a zab, a burgonya vagy a kukorica is nehezen emészthető, viszont a rizs, főleg a fehér fényezett rizs, ritkán okoz felfúvódást.

Ha ballasztanyagokkal segíteni akarja az emésztését, erre leginkább a zabkása (zabnyák), lenmag vagy az útifűmag alkalmas. Ezeket a baktériumok alig bontják el és nem okoznak puffadást.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsökből, gyümölcsnektárokból és lekvárokból származó gyümölcscukorral, valamint a mesterséges édesítőszerekkel és a szilvával. Ezek még egészséges bélműködés mellett is nehezen emészthetők, erős puffadást, fokozottabb érzékenység esetén hasmenést okoznak.

Tejérzékenység 

Az emberek tíz százaléka nem képes a tejet megemészteni. A tejre érzékeny (laktózérzékeny) emberek veleszületett vagy szerzett (például gyulladás vagy antibiotikum következtében fellépő) enzimhiányban szenvednek: a tejcukrot felbontó béta-galaktozidáz enzim a kelleténél lényegesen kisebb mennyiségben van jelen a vékonybélben, ezért nem képesek a tejcukrot (laktózt) az azt alkotó szőlőcukorrá és galaktózzá felbontani.

Nagyobb mennyiség jut emésztetlenül a vastagbélbe, ahol végül a bélflóra bontja el. Ennek során olyan gázok keletkeznek, amelyek puffadást és hasgörcsöt okoznak. Közbenső megoldást jelentenek az aludttej, a joghurt vagy a kefir. Ezekben a tejcukor már részben átalakulásra került és ezért jobban emészthető. Fontos alternatíva lehet a szójatej, a rizstej és a tofu (szójababtúró vagy szójababsajt.) 

Mit tehetünk? 

Amikor valakit lelki feszültség terhel, fájdalmai vannak, sietve kapkodja be az ételt, vagy étkezés közben sokat kell beszélnie, a szaggatott, ideges légzés közben több levegő jut a gyomorba és belekbe, mint amennyi feldolgozásra kerülhet.

A következmény: erős puffadás és heves szélgörcs. Ezen viszonylag könnyű segíteni, ha tudatosan egyenletesen veszi a levegőt és megfelelően megrágja az ételt. A jó hasi légzés a rekeszizom útján megmasszírozza a beleket is, és fokozza az emésztést. 

Étkezés

Kerülni kell az izgalmakat, a stresszt, a túl bőséges és kapkodva elfogyasztott étkezéseket. A lassú, alapos rágás és a kiegyensúlyozott táplálék-összetétel már nagy segítség az egészséges emésztéshez. Kísérletezze ki, milyen ballasztanyagokkal szemben nem érzékeny, és hagyjon időt a beleknek, hogy megszokják.

A légzési gyakorlatok

Ellazítanak és megelőzik a levegőnyelést. Ezen túlmenően a jó hasi légzésnél a rekeszizom masszírozza, fokozottabb működésre serkenti a beleket.

Fogyasszunk bőségesen folyadékot

A ballasztanyagoknak sok folyadékra van szükségük ahhoz, hogy felduzzadjanak; ellenkező esetben összetapadnak és székrekedést okoznak.

A meleg

A hasra tett meleg vizes palack ellazítja a gyomor- és bélizmokat és görcsoldó hatású.

A mozgás

A bélgázok helyes eloszlásához és a beleken történő normális áthaladásához feltétlen szükséges az egyenletes mozgás, az étkezések utáni séta. Ezzel szemben a lefekvés, az ebéd utáni szunyókálás "bezárja" a belekbe a lenyelt levegőt.

Fúszernövények

A különféle fűszernövények, mint például az ánizs, a köménymag, az édeskömény, koriander vagy kamilla illóolajaik révén enyhítik a puffadást és görcsöket.

A keserű anyagok, amelyek származhatnak például az enciángyökérből, articsókából, keserűheréből, kis ezerjófűből, fehérürömből vagy keserűnarancs héjából, fokozzák a gyomornedvek termelését és segítik az emésztést. Különféle teakeverékek és cseppek kaphatók a patikákban és a gyógynövényüzletekben.

Gyógyszerek

A habmentesítők hatására szétesnek a gázbuborékokat övező nyálkaburkok, a bezárt levegő kiszabadul és eltávozik. Az ilyen gyógyszerek különféle hatóanyagokat tartalmaznak, és részben más emésztést segítő gyógynövénykivonatokkal kombinálják őket.

Az emésztő enzimek támogatják a hasnyálmirigyet. Enzimkészítmények léteznek habmentesítőkkel kombináltan is. Azonban krónikus hasnyálmirigy panaszok esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. 


| puffadás, emésztési zavar, haspuffadás
2019-09-27 14:30:25


Web Design & Development Prowebshop