Gombócérzés

A gombócérzés (korábban globusz hiszterikusznak nevezték) olyan, mintha duzzanat lenne a torokban, pedig nincs. Az érzés a nyelőcső izomzatának kóros működéséből vagy érzékenységéből eredhet. Előfordulhat még gyakori nyelés és a torok szorongás okozta kiszáradása, valamint más erős érzelmek vagy szapora légvétel esetén. A gombócérzés miatt a beteg kerülheti az étkezéseket. Pedig az állapot (ami hasonlít ahhoz a normális érzelmi reakcióhoz, amely a bánat, szorongás, harag, büszkeség vagy boldogság alkalmával tölti el az embert) evés, ivás vagy sírás hatására gyakran megszűnik.


A felfúvódás kezelése

Gázok képződése a gyomor-bél traktusban egyáltalán nem természetellenes. A táplálékkal naponta legalább három liter levegőt nyelünk le, különösen iváskor. Ehhez jönnek még a friss kenyérből és szénsavdús italokból származó gázok. A legnagyobb gázmennyiséget azonban a vastagbél természetes baktériumai, a bélflóra termeli. Ez bontja le az ember számára emészthetetlen táplálékmaradékot és ballasztanyagokat, és eközben gázok termelődnek, mint például a hidrogén, széndioxid és metán.


Functionalis dyspepsia - Gyomorpanaszok betegség nélkül?

Az emésztési panaszok (pl. étvágytalanság, hányinger, hasi puffadás, fájdalom, mellkasi égő érzés, böfögés) az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb okát képezik.


Hasmenés és hányás esetén

Nyáron gyakran előfordulhat hányás és hasmenés egyaránt, melyek a nagyobb mennyiségű folyadékvesztés miatt rendkívül megviselik a szervezetet.


| | 3

Web Design & Development Prowebshop