Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Akut has »

Kell-e operálni a „vakbelet”?

Sok féregnyúlvány gyulladás meggyógyul antibiotikum kezeléssel, műtét nélkül, írták a Turkui Egyetemi Klinika kutatói a Journal of the American Medical Association című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.


„Vakbélgyulladás”

A köznapi elnevezés helytelen, a féregnyúlvány heveny gyulladásáról van szó (latinul appendicitisz). A vakbél a vastagbél kezdeti szakasza, melybe a vékonybél beszájadzik, a féregnyúlvány ennek függeléke (appendix).


Nem kell mindig operálni a "vakbelet"

Amerikai kutatók mintegy 900 beteg adatait elemző vizsgálatokra támaszkodva kijelentették, hogy a jelenlegi gyakorlatnál ritkábban szükséges a gyulladt vakbél eltávolítása.


„A kulcslyuk vakbélműtét” előnyei

Az Annals of Surgery januári számában megjelent cikk szerint a laparoszkópos appendectomia eredményei jobbak a hagyományos műtéti eljárásnál.


Bélhűdés (paralitikus ileusz)

A paralitikus ileusz (bélparalízis, adinámiás ileusz) olyan állapot, melyben a bélfal normális összehúzódásai átmenetileg megszűnnek.


Bélelzáródás

A bél mechanikus elzáródása (mechanikus ileusz) olyan akadály, ami teljesen meggátolja vagy nagyon megnehezíti a béltartalom továbbhaladását.


Gyomor-bélvérzés

Vérzés a tápcsatorna bármely részéből indulhat, a szájüregtől a végbélnyílásig. A vér megjelenhet a székletben, a hányadékban, de lehet rejtett (okkult) is, amit csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni. A bélrendszerben bárhol kialakuló vérzést a vérzékenység tovább súlyosbíthatja.


Gyomor-bélcsatorna rendellenes ereiből származó vérzés

Az arteriovenózus malformáció vérzése olyan kóros erek megrepedését jelenti, amelyek az artériákat és a vénákat közvetlenül kötik össze. Hogy miért alakulnak ki ilyen arteriovenózus összeköttetések a gyomor és a bél nyálkahártyájában, az nem ismert. Gyakoribb szívbillentyűhiba, vese- vagy májbetegség, illetve kötőszöveti rendellenesség esetén, valamint a bélrendszer sugárkezelése után. Ezen kóros erek átmérője a fonalvastagságtól a kisujjnyi vastagságig változhat. Szakadékonyak és vérzékenyek, így néha igen jelentős vérzés indulhat belőlük, különösen idősekben.


Sebészfogót találtak egy férfiban 13 évvel az operációja után

Sebészfogót találtak egy páciensben közel 13 évvel az operációja után Kazahsztánban. A férfi étvágytalanság miatt fordult újra az orvos...


Páciense halála miatt emeltek vádat egy szegedi orvos ellen

Egy páciens halála miatt emeltek vádat egy szegedi orvos ellen, aki a vádirat szerint gondatlanul járt el a beteg kezelése során – tájékozt...


A petefészkét műtötték ki tévedésből egy brit kismamának

Elhunyt egy fiatal háromgyerekes anya Nagy-Britanniában, miután gyulladt vakbele helyett tévedésből egyik petefészkét operálták ki. Az ügyb...


Vakbélgyulladás kezelése: műtét vagy antibiotikum

Antibiotikumos kezelést javasolnak az egyik leggyakrabban végzett operáció, a vakbélműtét helyett angol kutatók a vakbélgyulladás szövődm...


Műtét nélkül is kezelhető a gyomorvérzés

A vérző gyomorfekély gyors műtéti megoldást igénylő, életveszélyes állapot, de orvosi ellátását remélhetőleg egy vérzéscsillapító ...


hirdetés