Hirdetés

„Vakbélgyulladás”

A köznapi elnevezés helytelen, a féregnyúlvány heveny gyulladásáról van szó (latinul appendicitisz). A vakbél a vastagbél kezdeti szakasza, melybe a vékonybél beszájadzik, a féregnyúlvány ennek függeléke (appendix).

appendicitis, vakbélgyulladás, féregnyúlvány gyulladás |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


Mi okozza és milyen gyakori?

A heveny appendicitisz a féregnyúlvány leggyakoribb betegsége, de egyéb kóros elváltozások is előfordulhatnak, például lenyelt idegentestek, végbélgiliszta, székletkő, rák, egyéb daganatok és divertikulum. A féregnyúlványra ráterjedhet a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség is.

Eltekintve a sérvektől, a súlyos hasi fájdalommal járó, az akut appendicitisz a hasi műtétet igénylő leggyakoribb megbetegedés. A tünetek és a panaszok nagyon változatosak, a műtét elvégzésével való várakozás pedig nagyon kockázatos, ezért az akut appendicitisz gyanúja miatt sürgős műtétet végeznek. Elfogadott, ha közel 15%-ban a műtét során valamilyen más betegség derül ki. Még az is előfordulhat, hogy nincs is semmiféle elváltozás.

Panaszok és tünetek

Jellegzetes tünetek a betegek kevesebb, mint felénél jelentkeznek; ezek a hirtelen kialakult gyomorszáji vagy köldök körüli fájdalom, amit rövid ideig tartó hányinger és hányás követ, majd néhány óra múlva a fájdalom áthúzódik a jobb alhas területére.

Jellemző a közvetlen nyomásra, vagy a has más területén gyakorolt nyomás hirtelen felengedésére fellépő fájdalom a jobb alhasfélben, a köhögésre egy helyre korlátozódó fájdalom, a nem túl magas láz (a végbélben mért hőmérséklet 37,7-38,3 Celsius fok), a magasabb fehérvérsejtszám (12.000-15.000).

A jobb alhasi nyomásérzékenység a McBurney-ponton van (a köldököt a felső csípőtövissel összekötő vonal középső és külső harmadának határán). Az orvosok több olyan műfogást is ismernek, mellyel a „vakbélgyulladásra” jellemző fájdalom váltható ki.

A tünetek és panaszok sokféle variációban jelenhetnek meg. Lehet, hogy a fájdalom nem csak egy helyen lép fel egy helyre, különösen csecsemőknél és gyermekeknél. A nyomásérzékenység lehet diffúz, vagy csak a végbél ujjal történő, illetve kismedencei vizsgálatakor figyelhető meg. Ritkán a nyomásérzékenység hiányzik, és mindössze hasi fájdalom, ismétlődő láz és magasabb fehérvérsejt szám jelentkezik.

A bélmozgások általában ritkábbak vagy hiányoznak; hasmenés esetén a vakbél mögött elhelyezkedő „felcsapott” féregnyúlványra van gyanú. Néhány vörösvértest is megjelenhet a vizeletben. A nem jellegzetes tünetek gyakoriak idős korban és terhes nőknél: főleg a fájdalom enyhébb, és a nyomásérzékenység is kevésbé heves.

Diagnózis

A diagnózisnak általában a vizsgálaton kell alapulnia. A fenyegető átfúródás és hashártyagyulladás megelőzése érdekében gyors műtéti beavatkozásra van szükség. Korai appendicitisz eseteiben a röntgenvizsgálat, az ultrahang és a CT nem segíti a diagnózist.

A betegség késői stádiumaiban az ultrahang- és CT-vizsgálattal felismerhetők a tályogok, különösen a kismedencei és a rekesz alatti területen.

Tovább

appendicitis, vakbélgyulladás, féregnyúlvány gyulladás

2017-11-22 23:04:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop