„Vakbélgyulladás” - II.

A „Vakbélgyulladás” című cikk folytatása.Milyen más betegségekre kell gondolni?

Azonnali műtét szükséges gyomor-nyombél fekély átfúródása, heveny súlyos epehólyag-gyulladás, heveny bélelzáródás esetén.

Nőknél, ha a műtét során normális féregnyúlványt találnak, a kismedencei szerveket óvatosan áttekintik, petefészekciszta, petevezeték-gyulladás, méhen kívüli terhesség kizárása céljából.

Férfiaknál és nőknél is átvizsgálják a vékonybelet a Meckel divertikulum (fejlődési rendellenesség, körülírt tágulat), illetve a Crohn-betegség kizárása érdekében.

Megnagyobbodott nyirokcsomók lehetnek a vékonybél bélfodrában, melyek fájdalmat okozhatnak. Ki kell zárni veseköves görcsrohamot, petefészekciszta repedést (kivéve, ha nagyon vérzik) a korai női kismedence-gyulladást, vagy a heveny gyomor-bélhurutot.

Kórjóslat

Korai műtéttel a beteg rendszerint néhány napon belül felépül, és a gyógyulás normális esetben gyors és teljes. Szövődmények esetén (átfúródás, tályog vagy hashártyagyulladás kialakulása) a prognózis sokkal rosszabb. Bár az antibiotikumok közel nullára csökkentették a halálozást, ismételt műtétek, és hosszadalmas gyógyulás várhat a betegre.

Kezelés

Az átfúródás a tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül kialakulhat, ezért a műtét nyújt egyedül biztonságot, ha az appendicitisz diagnózisa szóba jöhet. Az akut appendicitisz kezelése az appendectomia.

A műtétet lehetőség szerint laparoszkópiásan végzik, de ha szükséges, nyitott műtétre térnek át. A sebész általában még akkor is eltávolítja a féregnyúlványt, ha gyomorátfúródás vagy más betegség okozta a panaszokat.

Néha nehéz megtalálni a féregnyúlványt, ilyenkor rendszerint a vakbél, vagy a jobb oldali vastagbél bélfodra mögött fekszik.

A műtét előtt antibiotikumot kell adni, amit a műtét alatt meg kell ismételni, illetve folytatni a műtét után is. Akut appendicitisz gyanúja esetén nem szabad a beteget csak antibiotikummal kezelni, hacsak nem lehetetlen a műtét elvégzése.

Néhány elhanyagolt esetben a vakbél környéki tályog már kialakult; a genny vagy ultrahang-vezérelt, a bőrön keresztül bevitt katéterrel vagy nyitott műtéttel lebocsájtható, és az appendektómiát egy későbbi időpontban végzik el.| appendicitis, vakbélgyulladás, féregnyúlvány gyulladás
2017-11-22 23:13:16
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop