A vékonybél érelzáródás, bélelhalás

A beleket ellátó erek megbetegedése attól függő tüneteket eredményez, hogy a betegség heveny (akut) vagy krónikus keringési zavart idéz-e elő.

mesenterialis trombózis, bélelhalás, vékonybél, érelzáródás | InforMed Hírek16   InforMed | Várkonyi, T.
Heveny elzáródás, bélelhalás


A beleket ellátó artériák, illetve vénák elzáródásának elkülönítése gyakorlati szempontból nem jelentős. A következmények ugyanis azonosak, azzal a különbséggel, hogy a vénák elzáródása ritkább, a tünetek lassabban fejlődnek ki, de súlyosabbak.

Az ellátási területnek megfelelő bélszakasz elhal, amit a hashártya gyulladása követ, életveszélyes állapotot teremtve. Az elhalás nagysága a megkerülő vérellátástól függ. Ebből a szempontból a vékonybél érhálózata rosszabb helyzetben van, mint a vastagbelet ellátó erek hálózata.

A heveny érelzáródás akut hasi katasztrófa képében jelentkezik. Hirtelen nagy fájdalom alakul ki a has közepén, majd az egész has fájdalmassá válik. Hányinger, hányás, gyakran véres hasmenés, sokk fejlődik ki. Láz, fehérvérsejtszám-emelkedés a bélfal elhalásának és fertőzés kialakulásának a jele.

A diagnózist sokszor csak a sürgősséggel végzett műtét során állapítják meg. Ezért nagyon fontos, hogy gondoljunk heveny érelzáródásra, ha idős, érelmeszesedésben szenvedő szívbetegnél hirtelen erős hasi fájdalom jelentkezik, amely éles, nem görcsös, a has közepén kezdődik és véres hasmenés kíséri. Különösen akkor, ha ezek a tünetek hasi műtéti beavatkozás után kezdődnek. A megoldás csak a sürgősséggel végzett műtét, az elhalt bélszakasz eltávolításával. Sajnos, a műtéti kockázat igen nagy.

Krónikus keringési zavar

A bél ereinek lassú beszűkülése leggyakrabban az érelmeszesedés (arteriosclerosis) következménye. A kialakuló tüneteket hasi angina névvel jelöljük (a szívkoszorúérgörcshöz való hasonlatossága miatt), amelyet spontán szűnő, kiadós étkezés után jelentkező, hányingerrel, hányással, esetleg hasmenéssel kísért fájdalom jellemez.

A diagnózis gyanúját az étkezéssel összefüggő jellegzetes tünetek vetik fel. Ultrahang segítségével, majd érfestéssel mutatjuk ki a szűkületet.

Kezelésében először diétás rendszabályokkal próbálkozunk. Gyakori, kis étkezések, rostszegény ételek és étkezés előtt az értágító nitroglicerin adása legtöbbször enyhíti a panaszokat. Súlyos esetben érpótlás lehetősége merül fel.
| mesenterialis trombózis, bélelhalás, vékonybél, érelzáródás
2019-08-23 12:18:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop