Hirdetés

CT-vel megelőzhetők a felesleges appendectomiák

Mielőtt egy betegen vakbélműtétet hajtanának végre, a diagnózis megerősítésére CT-vizsgálatot kellene elvégezni, állítják bostoni kutatók. A statisztikák szerint az appendectomiák mintegy 40 százalékában teljesen normális féregnyúlványt távolítanak el. A CT használatával a diagnózisok pontossága jelentős mértékben növelhető, jelentették ki a szakemberek.

appendectomia, diagnózis, CT-vizsgálat, vakbélgyulladás, költség |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A vakbélgyulladás diagnosztizálása nem egyszerű feladat, hiszen az orvos jószerével csak a beteg szubjektív hasi panaszai alapján szerezhet infomációkat az appendix állapotáról. A komputertomográf ugyanakkor az esetek 98 százalékában képes megerősíteni vagy elvetni az appendicitis diagnózisát, tudtuk meg a bostoni Massachusetts General sebészeinek és radiológusainak cikkéből, amely a The New England Journal of Medicine-ben látott napvilágot. Vizsgálatukban összesen a 100 betegből 53-nál erősítették meg a vakbélgyulladás gyanúját. A CT-nek köszönhetően 13 betegnél elkerülték a felesleges appendectomiát, és ezáltal 50 kórházi ápolási napot, illetve betegenként 447 dollárnyi költséget sikerült megtakarítaniuk, derül ki a cikkből.

"Pénzügyi szempontból mindenképpen megéri, ha mindenkit megvizsgálunk," akinél appendicitis gyanúja áll fenn, jelentette ki dr. Patrick M. Rao, a sürgősségi osztály radiológusa. Az egész vizsgálati csoport CT-vizsgálatainak költsége 22800 dollárt tett ki, mondta dr. Rao. Azzal, hogy elkerültük 13 beteg indokolatlan műtétét és 50 hospitalizációs napot, a mindössze 15 perces CT-vizsgálat 47300 dollár műtéti és 20500 dollár utókezelési költséget takarított meg. "A CT rutinszerű használatával egyrészt nyer a beteg, mert biztosabb a diagnózis, és nyer a kórház, mert csökkennek a költségek," mondta dr. Rao.

A cikk elé írott bevezetőben dr. Ian McColl, a londoni Guy's Kórház munkatársa egyetértett azzal, hogy a CT-szűrés csökkenti az egy betegre jutó költségeket, és kiemelte, hogy a módszer rendkívül biztos, és könnyen, gyorsan elvégezhető.

Megjelent: Medical Tribune News Service

appendectomia, diagnózis, CT-vizsgálat, vakbélgyulladás, költség

2002-07-31 19:34:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop