Gyomor-bélcsatorna rendellenes ereiből származó vérzés

Az arteriovenózus malformáció vérzése olyan kóros erek megrepedését jelenti, amelyek az artériákat és a vénákat közvetlenül kötik össze.

arteriovenózus malformáció, gyomorbél vérzés | InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K

 

Hogy miért alakulnak ki ilyen arteriovenózus összeköttetések a gyomor és a bél nyálkahártyájában, az nem ismert. Gyakoribb szívbillentyűhiba, vese- vagy májbetegség, illetve kötőszöveti rendellenesség esetén, valamint a bélrendszer sugárkezelése után. Ezen kóros erek átmérője a fonalvastagságtól a kisujjnyi vastagságig változhat. Szakadékonyak és vérzékenyek, így néha igen jelentős vérzés indulhat belőlük, különösen idősekben.

Tünetek és kórisme

A gyomorban és a bélrendszerben lévő vérző arteriovenózus erek rendszerint vérhányást és szurokszékletet okoznak. Ha a vérzés nagyfokú vagy elhúzódó, vérszegénység és a vérvesztés egyéb tünetei alakulhatnak ki. Rendszerint figyelmeztető jel nélkül indul, és ismétlődésre hajlamos. A diagnózis általában endoszkópos vizsgálattal állítható fel. Azonban az arteriovenózus rendellenességet nehéz lehet felismerni, különösen akkor, amikor az alacsony keringő vértérfogat vagy az alacsony perctérfogat következtében a vérerek részlegesen összeesett állapotban vannak. 

Kezelés

Az alapbetegség kezelése (például szívbillentyűműtét vagy veseátültetés) megszüntetheti a gyomor-bélrendszeri vérzést. Az orvos endoszkóp segítségével megégetheti a vérző eret, megállítva ezzel a vérzést, ilyenkor azonban újabb rendellenes érösszeköttetések alakulhatnak ki. A vérvesztés következtében létrejött vérszegénységet a vas pótlásával lehet kezelni.


| gyomorbél vérzés, arteriovenózus malformáció
2020-02-06 11:36:24
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop