Hirdetés

Kell-e operálni a „vakbelet”?

Sok féregnyúlvány gyulladás meggyógyul antibiotikum kezeléssel, műtét nélkül, írták a Turkui Egyetemi Klinika kutatói a Journal of the American Medical Association című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.

appendicitis, vakbélgyulladás, féregnyúlvány |

InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.


Évtizedeken át tekintették vészhelyzetnek a féregnyúlvány gyulladását, az appendicitiszt, amikor sürgősen el kell távolítani a féregnyúlványt a perforáció veszélye miatt. Erről itt olvashat részletesen.

Az appendektómia a leggyakoribb sürgősségi műtét világszerte, az Egyesült Államokban évente 300 ezer esetben végzik el. A tanulmány szerint a műtétek jó része elkerülhető lehet.

Egy korábbi amerikai tanulmány például hasonló eredményt hozott ki. A gondolat nem új.

A szerzők szerint CT-felvételek segítségével ma könnyebb eldönteni, hogy a féregnyűlvány hajlamos-e a perforációra, vagy a beteget antibiotikummal, műtét nélkül biztonsággal lehet-e kezelni.

A kutatók mintegy 500 felnőtt finn beteget vizsgáltak meg. CT- -vel megállapították, hogy nem fenyeget a féregnyúlvány kilyukadása.

A csoport felét antibiotikummal kezelték, a másik felét megoperálták. Az antibiotikum kezelés sikerének aránya majdnem 64 százalék volt. A kutatók az eddig leghosszabb ideig követték a műtét nélkül, antibiotikummal kezelt felnőtt betegeket.

A gyógyszerrel kezelt csoport tagjai közül 100 esetben kellett öt éven belül műtétet végezni – általában a kezeléstől számított első évben a panaszok kiújulása miatt,

A műtött betegek közül minden negyediknél léptek fel szövődmények, fertőzés a metszés környékén, hasi fájdalom és sérv, szemben a gyógyszerrel kezelt páciensekkel, akiknek csak hét százalékának volt szövődmény.

A gyógyszerrel kezeltek átlagosan 11 nappal kevesebb napot voltak betegszabadságon. Az első évben kezelési költségeik mintegy 60%-kal voltak alacsonyabbak az operáltakénál. Az ötéves kezelési költségek elemzését nem tartalmazza a tanulmány.

A betegeknél nem avlaparoszkópos műtétet végezték, hanem feltárással. A gyógyszerrel kezelt páciensek a kórházban három napon át kaptak intravénásan antibiotikumot, majd hét napon át szedtek tablettát otthon.
appendicitis, vakbélgyulladás, féregnyúlvány

2018-09-28 10:50:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop