ÚJ

Műtét nélkül is kezelhető a gyomorvérzés

A vérző gyomorfekély gyors műtéti megoldást igénylő, életveszélyes állapot, de orvosi ellátását remélhetőleg egy vérzéscsillapító spray alapvetően egyszerűsítheti. Az első tapasztalatokat a tervek szerint néhány hét múlva, a 2010-es Emésztőszervi Betegségek témájában szervezett konferencián New Orleansban ismertetik.


„A kulcslyuk vakbélműtét” előnyei

Az Annals of Surgery januári számában megjelent cikk szerint a laparoszkópos appendectomia eredményei jobbak a hagyományos műtéti eljárásnál.


Akut gyomornyálkahártya-károsodás

Az akut gyomornyálkahártya-laesio (ANYL) - amelyet gyakran heveny gyomornyálkahártya-gyulladás, heveny vérzéses nyálkahártya-gyulladás vagy a heveny stressz-fekély elnevezések formájában hallunk - valójában egy olyan megbetegedést jelöl, amely rendszerint más súlyos betegség szövődményeként vagy bizonyos gyógyszerek, kémiai anyagok hatására alakul ki.


Bélhűdés (paralitikus ileusz)

A paralitikus ileusz (bélparalízis, adinámiás ileusz) olyan állapot, melyben a bélfal normális összehúzódásai átmenetileg megszűnnek.


Bélelzáródás

A bél mechanikus elzáródása (mechanikus ileusz) olyan akadály, ami teljesen meggátolja vagy nagyon megnehezíti a béltartalom továbbhaladását.


Gyomor-bélvérzés

Vérzés a tápcsatorna bármely részéből indulhat, a szájüregtől a végbélnyílásig. A vér megjelenhet a székletben, a hányadékban, de lehet rejtett (okkult) is, amit csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni. A bélrendszerben bárhol kialakuló vérzést a vérzékenység tovább súlyosbíthatja.


CT-vel megelőzhetők a felesleges appendectomiák

Mielőtt egy betegen vakbélműtétet hajtanának végre, a diagnózis megerősítésére CT-vizsgálatot kellene elvégezni, állítják bostoni kutatók. A statisztikák szerint az appendectomiák mintegy 40 százalékában teljesen normális féregnyúlványt távolítanak el. A CT használatával a diagnózisok pontossága jelentős mértékben növelhető, jelentették ki a szakemberek.


| 2
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop