A petefészkét műtötték ki tévedésből egy brit kismamának

Elhunyt egy fiatal háromgyerekes anya Nagy-Britanniában, miután gyulladt vakbele helyett tévedésből egyik petefészkét operálták ki. Az ügyben lezárult vizsgálat eredményét hétfőn közölték Manchesterben.


Nem kell mindig operálni a "vakbelet"

Amerikai kutatók mintegy 900 beteg adatait elemző vizsgálatokra támaszkodva kijelentették, hogy a jelenlegi gyakorlatnál ritkábban szükséges a gyulladt vakbél eltávolítása.


Vakbélgyulladás kezelése: műtét vagy antibiotikum

Antibiotikumos kezelést javasolnak az egyik leggyakrabban végzett operáció, a vakbélműtét helyett angol kutatók a vakbélgyulladás szövődménymentes változatának klinikai ellátására.


Műtét nélkül is kezelhető a gyomorvérzés

A vérző gyomorfekély gyors műtéti megoldást igénylő, életveszélyes állapot, de orvosi ellátását remélhetőleg egy vérzéscsillapító spray alapvetően egyszerűsítheti. Az első tapasztalatokat a tervek szerint néhány hét múlva, a 2010-es Emésztőszervi Betegségek témájában szervezett konferencián New Orleansban ismertetik.


„A kulcslyuk vakbélműtét” előnyei

Az Annals of Surgery januári számában megjelent cikk szerint a laparoszkópos appendectomia eredményei jobbak a hagyományos műtéti eljárásnál.


Bélhűdés (paralitikus ileusz)

A paralitikus ileusz (bélparalízis, adinámiás ileusz) olyan állapot, melyben a bélfal normális összehúzódásai átmenetileg megszűnnek.


CT-vel megelőzhetők a felesleges appendectomiák

Mielőtt egy betegen vakbélműtétet hajtanának végre, a diagnózis megerősítésére CT-vizsgálatot kellene elvégezni, állítják bostoni kutatók. A statisztikák szerint az appendectomiák mintegy 40 százalékában teljesen normális féregnyúlványt távolítanak el. A CT használatával a diagnózisok pontossága jelentős mértékben növelhető, jelentették ki a szakemberek.


| 2

Web Design & Development Prowebshop