A tej és a fodormenta súlyosbíthatja a gyomorégést

A gyomorégést ugyan átmenetileg megszünteti a tej vagy a fodormenta, de hosszútávon csak súlyosbítja a problémát, Dr. Fred M. Sutton, a houstoni Baylor College of Medicine gastroenterológusa szerint.

tej, fodormenta, gyomorégés, reflux, nyelőcső, GOR, GERD, nyelÅ‘csÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Gyomorégés akkor jelentkezik, ha a gyomorban lévő sav és étel a nyelőcsőbe kerül és fájdalmat okoz a mellkasban és a garatban.

A tej visszamossa ugyan a savat a nyelőcsőből a gyomorba, de a gyomrot egyúttal fokozott savelválasztásra készteti. " Egy órával azután, hogy a beteg iszik egy pohár tejet, hogy elmúljon a gyomorégése, visszatér a fájdalom, mert a gyomor savtermelése fokozódik.", mondta Dr. Sutton.

A fodormenta a nyelőcsőben közömbösíti a savat és fokozza a nyálelválasztást, amely kimossa a savat. Egyúttal azonban a nyelőcső záróizmát elernyeszti.

Más ételek, amelyek fokozzák a gyomorégést:

csokoládé, mely ellazítja a záróizmot

zsíros ételek, melyek fokozzák a gyomorsavtermelést

hagyma, amely ellazítja a záróizmot.

kávé, alkohol fokozza a savelválasztást

szénsavas italok, melyek még a puffadtság érzésével is súlyosbítják a gyomorégést.

paradicsomlé, narancslé, mindkettő savanyú ital.

Néhány recept nélkül kapható gyógyszer hatásosan csökkenti a gyomorégést, ha étkezés előtt beveszik, mondta Sutton. Ha a panaszok több hétig megmaradnak, orvoshoz kell fordulni, tanácsolta.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| tej, fodormenta, gyomorégés, reflux, nyelőcső, GOR, GERD
2002-07-31 18:37:26
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop