Nyelési görcs-GOR

Tisztelt Doktornő!
Állandó szúró fájdalmat érzek a bal oldali bordák alatt, ami átterjed a gyomorra és utána a mell és a hát középső részére. Ezt legtöbbször megelőzi egy nagyon erős torokszorító szúrás. Rájöttem, hogy ha egy korty vizet iszok akkor ez elmúlik, illetve csak a heves görcs. A bordáim alatti fájdalom szinte állandó. Ez kb. már 20 éve tart nálam, de az utóbbi időben egyre intenzívebb, ráadásul az elmúlt hónapban 7 kilót fogytam. Szeretném megtudni mi okozhatja panaszaimat, és mit tegyek?

58 éves nő vagyok, és két héttel ezelőtt subileust diagnosztizáltak nálam, amit sikerült megszüntetni. Valószínű kiváltó oka, diverticulosis sigma. Kórházból való távozásom óta sajnos panaszaim nem szűnnek, sőt egyre rosszabb állapotba kerülök. Lassan már nyelni sem tudok. Rendszeres Quamatel szedése mellett a gyomorsav állandóan folyik vissza. Nagyon erős görcsöket érzek a mellkasomban, a hátamban, de legszörnyűbb, amikor a szegycsont felett szinte a gégémben feljön ez a szörnyű szorító görcs. A gyomorpanaszaim is szinte állandóak. Sok éve már szinte állandó hasmenéssel küszködök. Az utóbbi hónapban hét kilót fogytam. Még annyit szeretnék ehhez hozzátenni, hogy amikor ezeket a szörnyű görcsöket érzem a mellkasomban és a hátamban, akkor ezek egy korty víztől általában meg szoktak szűnni.

Kérdésem az lenne, hogy okozhatta-e a subileust a diverticulosis sigmae?

Második kérdésem: mi okozhatja jelen panaszaimat, amik valójában nem új keletűek, mert ezek a görcsök talán már húsz évvel ezelőtt jelentkeztek, csak talán nem ilyen intenzitással.

Hozhat-e teljes gyógyulást a diverticulosis estében a szigorúan betartott rostos diéta, vagy csak a diverticulitis megelőzésére szolgál? Válaszát előre is köszönöm.

GOR, GERD, reflux | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.
Ha vízivásra panaszai szűnnek, akkor legnagyobb valószínűséggel nyelőcsőgörcs állhat panaszai hátterében. A 20 éves anamnézis is egyéb betegség mellett szól. Idegesség, savtúltengés (ún. GOR – GastroOesophagealis Reflux) fennállása valószínűsíthető. Savkötő, a savtermelést gátló, a nyelőcső és a gyomor közötti” kapu” működését befolyásoló gyógyszerek használata panaszmentessé teheti.

Mielőtt azonban ezt kimondanánk azonban, minimum EKG, gyomor- és mellkasröntgen, esetleg hasi UH elvégzése javallott.

Másik levele alapján már egyértelműen állítom, hogy reflux betegségben szenved. Keressen fel sürgősen egy gastroenterológust. Igen sok kitűnő szerrel – pl.: a proton pumpa –gátlókkal – rendelkeznek panaszai enyhítésére. (A hasmenés lehet a savtúltengés következménye, habár a most diagnosztizált diverticulosis is szerepret játszhat benne. Ez azonban csak diétás kezelést igényel – főleg rostdús táplálkozást, bőséges folyadékbevitellel.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| GOR, GERD, reflux
2003-01-08 20:18:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop