Hirdetés

A gastrooesophagealis reflux

A savas gyomortartalom a nyelőcsőbe történő regurgitatiója (visszaáramlása) egy nagy gyakoriságú, változatos hasi, mellkasi tüneteket okozó kórképet, az úgynevezett gastrooesophagealis reflux betegséget hozhatja létre.

refluxbetegség, GOR, GERD |

Gyógy-ír   Kisalföld | Pécsi, Gy.

A kórkép rendkívül gyakori, az Amerikai Egyesült Államok lakosságának több mint 36 százaléka havonta legalább egyszer gyomorégéstől szenved (bár ezt a panaszt a refluxbetegségen kívül számos egyéb megbetegedés is okozhatja).

Reflux egészséges egyénekben is előfordul. Akkor vezet megbetegedéshez, ha a védekező mechanizmusok elégtelenné válnak vagy az agresszív tényezők kerülnek túlsúlyba.

Melyek a refluxbetegségek tünetei?

Gyomorégés
Meleg, égő érzéssel járó szenzációt jelent, amely a szegycsont mögött a középvonalban lokalizálható. Kisugározhat a felhasba vagy a lapocka régiójába, esetleg a nyakba és az állba. Kifejlődését forró vagy jéghideg ételek és italok, kávé és alkohol fogyasztása is előmozdíthatja.

Savanyú felböfögés
Savas vagy keserű gyomortartalom visszaáramlása a garatba és a szájüregbe. Gyakran jelentkezik étkezés után, fizikai megerőltetést követően vagy éjszaka, amikor a beteg arra ébred, hogy a szája tele van savanyú vagy sós folyadékkal. Számos beteg panaszkodhat a regurgitatio következtében létrejövő, az ajkakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán jelentkező égő érzésről, amelynek gyakori kellemetlen kísérője a rossz szájíz és szájszag.

Mellkasi fájdalom
A szegycsont mögött jelentkező, éles, időnként görcsös, szorító jellegű fájdalom, amely koszorúsérgörcsöt, akár szívinfarktust is utánozhat.

Nyelési zavar
Refluxbetegség szövődményére, nyelőcsőszűkület vagy -fekély kialakulására utalhat. A nyelőcsőrák kizárása nagy fontosságú.

Asztma, krónikus köhögés
Refluxbetegség következtében ismételt "mikroaspirációk" jöhetnek létre, ilyenkor a regurgitált gyomorsav a légutakba jut és ott a hörgők gyulladását váltja ki, a hörgők görcskészségét fokozza.

A reggeli rekedtség, szájszárazság, bevont nyelv, kényszeres torokköszörülés, éjszakai köhögés, visszatérő tüdőgyulladások, gombócérzés a torokban a refluxbetegség nem ritka tünete.

Diagnosztikai lehetőségek

A korrekt módon elvégzett endoszkópos (száloptikás tükrözés) vizsgálat döntő jelentőségű a refluxbetegség diagnosztikus, differenciáldiagnosztikus és prognosztikus szempontjainak megítélésében. A refluxbetegség jelei a nyelőcső és gyomortükrözés vizsgálata során egyértelműek, könnyen felismerhetők. Enyhébb esetben a nyálkahártya gyulladását, gyulladásos felmaródásokat észlelünk. Súlyosabb esetekben a nyelőcsőben fekélyek jöhetnek létre, amelyek hegesedése szűkület kialakulásához vezethet. A tükrözéses vizsgálat során szövettani mintavételre is lehetőség van, ennek a nyelőcsőráktól történő elkülönítésében van döntő szerepe.

24 órás nyelőcső pH monitorozás

A legérzékenyebb vizsgálat a refluxbetegség kimutatására. Az orron át levezetett szonda méri a nyelőcsőben a pH-értéket. A beteg mindennapi tevékenységét végzi, s jelzi a hordozható készüléken a refluxbetegségnek tulajdonított panaszok jelentkezését. Rendkívül nagy jelentősége van koszorúsérgörcs okozta és a refluxbetegség okozta mellkasi fájdalmak differenciálásában.

Röntgenvizsgálat

A nyelőcső és a gyomor radiológiai vizsgálata (kettős kontrasztos, bárium nyeletése) fontos módszer a refluxbetegség elkülönítő diagnosztikájában. Röntgenvizsgálattal pontosan kimutatható a gyakran oki faktorként szóba jöhető rekeszizomsérv. Típusa és nagysága korrekt módon elsősorban röntgenvizsgálattal ítélhető meg.

A kezelésről

A refluxbetegségben alkalmazott gyógyszerek listája megegyezik a fekélybetegségekben alkalmazott gyógyszerekével. Alapvető különbség azonban, hogy a refluxbetegség esetén a gyógyszeres kezelést folyamatosan, a beteg élete végéig folytatnunk kell. Ellenkező esetben mind a panaszok, mind a gyulladásos jelek kiújulnak.

A kezelési stratégiát, az alkalmazásra kerülő gyógyszer adagját, a szükséges gyógyszer-kombinációkat a refluxbetegség súlyossági foka határozza meg. A tapasztalatok szerint, elsősorban a refluxbetegség enyhébb eseteiben, életmódbeli változások bevezetésével is jelentős klinikai javulást lehet elérni.

  • Az ágy fejrészének megemelése 15-20 centiméterrel csökkenti a refluxepizódok gyakoriságát és tartalmát, különösen azoknak a betegeknek ajánlható, akiknek éjszakai vagy légúti panaszai vannak.
  • A szoros ruházat kerülése.
  • A testsúlycsökkenés a hasűri nyomás csökkentését célozza.
  • A nyelőcső alsó záróizmának nyomását csökkentő ételek (csokoládé, kávé, fűszerek és zsíros ételek) és panaszokat okozó egyéb ételek kerülése.
  • Étkezéseket követően a fekvő helyzet kerülése (a betegek feküdjenek le üres gyomorral, lefekvés előtt legalább 2-3 órával már ne egyenek és ne igyanak).
  • Gyakoribb, kis étkezések.
  • Rágógumizás, cukorka szopogatása.
  • Alkoholfogyasztás csökkentése (az alkohol szintén csökkenti a nyelőcső alsó záróizmának tónusát).
  • Dohányzás elhagyása.
  • A nyelőcső alsó záróizmának tónusát csökkentő gyógyszerek, lehetőség szerinti kerülése (thephillin, nifedipin, nitrátok stb.).
refluxbetegség, GOR, GERD

2007-11-20 11:25:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop