A gyomorégés leggyakoribb okai

Gyakori panaszról van szó, a reflux-betegségben (GERD) szenvedőknél akár állandósulhat is a gyomorégés. Bizonyos esetekben egyértelmű, mi váltja ki a gyomorégést, az erős paprika, a chili, a csokoládé vagy az alkohol.

gyomorégés, GERD, reflux | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

A gyomorégésnek azonban nem csak étkezéssel összefüggő okai lehetnek. Ha a panasz állandósul, érdemes utánanézni, mi okozhatja. Dohányzás

Íme, egy újabb ok a leszokásra, a reflux-betegséget súlyosbítja a dohányzás, mert gyengíti a gyomor és a nyelőcső közötti szelepszerű záróizmot, így a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Gyógyszerek

Óvakodjunk az ibuprofen tartalmú gyógyszerektől. A nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) gyomorégést válthatnak ki, csakúgy, mint egyes antibiotikumok, kalciumcsatorna-blokkolók, hörgőtágítók és csontritkulás elleni gyógyszerek. Ha gyógyszerre gondolunk, panaszainkkal forduljunk orvoshoz.

Halolaj-készítmények

A halolaj omega-3 tartalma miatt sikerrel alkalmazható szívbetegségben, depressziónál és még egy sor más betegségnél, azonban gyomorégést is okozhat. A panaszokért nem a hal, hanem az olaj a felelős, maga a hal sok fehérjét tartalmaz, és egészségesen elkészítve éppen csillapítja a gyomorégést.

Stressz

A stressz is kiválthat gyomorégést, de nem azért, mert növeli a gyomorsav mennyiségét, hanem a tünetek érzékelését fokozza.

Menta

A menta is kétélű fegyver, akár csak a halolaj, mert egyes esetekben gyomornyugtató hatása van, de a GERD-ben szenvedőknél ellenkező hatást válthat ki.

Túlsúly

Kutatások bizonyítják, hogy a reflux tünetei a testtömeg-index-szel egyenes arányban súlyosbodnak. Ez az összefüggés nőknél határozottabb, mint férfiaknál.

A génjeink

Részben nem az elfogyasztott étel, hanem az öröklött hajlam, a génjeink okozzák a gyomorégést. Ikerkutatásokból tudjuk, hogy a GERD kockázatának 30-45 százalékáért a génjeink felelősek.

Health.com
| gyomorégés, GERD, reflux
2019-08-14 15:05:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop