A nyelőcső betegségei

A nyelőcső megbetegedései igen változatosak lehetnek az anatómiai elváltozást létrehozó ok szempontjából, de közös nevezőre hozhatók az ilyenkor jelentkező tüneteket illetően.

nyelőcsőbetegségek | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
A nyelőcső, amely normálisan a tápláléknak a gyomorba jutását biztosítja, kóros elváltozás esetén nem közvetítője, hanem akadálya a táplálékfelvételnek.

A nyelőcső betegségeit többnyire három jellemző tünet: a nyelési zavar, a nyelés fájdalmassága és az ún. regurgitáció - (amikor a táplálék visszafelé halad) - kíséri.

A nyelési zavar abból áll, hogy a falat a rendesnél lassabban, nehezebben halad át a nyelőcsövön. Ilyen panaszok jelentkeznek általában a megbetegedés kezdetén.

Előrehaladottabb esetben a falat el is akad a nyelőcsőben. Előbb csak a szilárd ételek áthaladása akadályozott, amelyek továbbjutását a betegek utólagos folyadékivással szokták elősegíteni, de ez csak átmenetileg segít, mert később a nyelőcső pépes, sőt folyékony táplálék számára is átjárhatatlanná válik. Előfordul, hogy az illető még a nyálat sem tudja lenyelni, ilyenkor az kifolyik a szájon keresztül.

A nyelés különböző fokú akadályoztatottságán kívül igen gyakran találkozunk a nyelés közben jelentkező fájdalmakkal. Ezek bizonyos esetekben a mellkasi szervek, például a szív megbetegedéseiben észlelhető fájdalmakat utánozhatják, téves bajmegállapításra vezetve.

A nyelés akadályozottságával arányban a szűkült hely felett a nyelőcső üregét a pangó váladék kitágítja, s ha a felvett táplálék a nyelőcsőben már nem fér el, annak tartalma újból a szájüregbe kerül és hányás formájában kiürül.

A vázolt panaszok és tünetek okának felderítésére különböző vizsgálómódszerek alkalmasak Néha már az egyszerű fizikális vizsgálatok (megtekintés, tapintás) értékes adatokat szolgáltatnak a folyamat természetére vonatkozóan, különösen, ha nyelési zavarokkal társulnak. A pontos diagnózis felállításához azonban igénybe kell vennünk a kontrasztpépes nyelőcsővizsgálatot és a nyelőcső fiberoszkópos vizsgálatát, amelyet szükség esetén szövettani feldolgozás céljából szöveti mintavétellel egészítünk ki.

| nyelőcsőbetegségek
2007-11-20 12:09:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop