A nyelőcső visszeres tágulatai (varixok)

A felszívódott tápanyagokat az ún. portális keringés szállítja a belektől a máj felé. Bizonyos körülmények között a vérnek a májon való áthaladása nehezített, s ekkor a hasüregben olyan összekötő erek nyílnak meg, amelyek a vért a máj megkerülésével szállítják el.

nyelőcső visszér, oesophagus varix | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
Ezeknek az ereknek egy része a nyelőcső alsó szakaszát öleli körül. Valójában visszerek, amelyek az akadály következtében a béltől jövő véna portaeban (a vért a bélből a májba szállító visszér) megnőtt nyomás hatására megnyílnak, kanyargóssá válnak, kitüremkednek a nyelőcső nyálkahártyája alól annak üregébe.


Az erek tágulatai a gyomor felső részének ereiben is kimutathatók. 90%-ban a májzsugorodás, mintegy 5%-ban szívelégtelenség következtében és 5%-ban kimutatható ok nélkül alakul ki bennük a nyomás fokozódása. Általában panaszokat nem okoznak, röntgenvizsgálattal és endoszkópiával mutathatók ki.

Klinikai jelentőségüket vérzéshajlamuk adja. Főleg májzsugorodásban szenvedőkben a nyelőcső visszeres tágulatainak vérzése gyakran igen súlyos, néha nem befolyásolható, életveszélyes lehet, ezért a beteget azonnal gyógyintézetbe kell szállítani.

| nyelőcső visszér, oesophagus varix
2007-11-20 12:14:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop